![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nurtuje mnie następujący problem ... wyciągam z bazy tekst, wrzucam do zmiennej , i ograniczam ilość znaków w ten sposób: $zmienna.substring(0,250) Zagrożenie w tym zapisie jest tego typu, iż przy użyciu entera , tekst się może rozjechać, przypuśćmy wpisując jeden znak i naciskajac enter .. A ja musze mieć w jednym tekście max 4 linie, tyle mniej więcej wychodziło przy tych 250 znakach. Wszelkie sugestie i rady mile widziane ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 11 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Poland,Warsaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo rozumiem, co masz tu na myśli.
Ale możesz zamienić entery na spacje wyrażeniem regularnym albo przy wyciaganiu z bazy ( czyli przed substring ), albo przy walidacji w momencie wgrywania do bazy. -------------------- Odpowiedź na wszystko : manual,appendix. Ulubiona książka : PHP 5 for Dummies.
Studia uh ? ;-). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Enter ma być w pełni funkcjonalny także jakiekolwiek jego zamiany nie wchodzą w gre ....
Chodzi o to że funkcja substring ogranicza tekst wedlug podanej max ilości znaków. Używając entera w taki sposób: a<br/> b<br/> c<br/> d<br/> Przy ograniczeniu do 200 znaków takich nowych wierszy będe mógł jesczez troche wstawić, natomiast mój tekst nie może przekroczyć wiecej niż 4 linie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2004 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Policz ilość enterów i obetnij ze stringa wszystko po 4 enterze.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak to niewątpliwie najlepszy pomysł który równiez w pewnym momecie wpadł mi do głowy.
Ale nie potrafiłem go zrealizować , w php owszem ale nie w java script. Tekst ktory przypisuje w zmiennej js, moglby zostac przetworozny juz w php, ale wtedy musialbym go przekazywac w formie nienaruszonej i zmienionej, a ja chce go podac w formie orginalnej i w javascript raz wysiwetlic w czterech linijkach a raz w orginale. Znalazłem w sieci pewien skrypt i torche go dostosowałem do moich potrzeb: Tylko on ciągle nie jest wolny od wad ponieważ, w przypadku gdy w pierwszej lini tekst<230 to wstawi <br/> ... juz nie tak zle bo maksymalnie rozjedzie sie o 230 znakow * 3 linie co nie jest tak straszne jak w przypadku który opisywałem na początku. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:32 |