Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [Problem] Generowanie menu
radziel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam następujący problem z generowaniem menu. Zastanawiałem się jak to wszystko ma wyglądać.

Powiedzmy mam sobie tabele w bazie o nazwie menus. O takiej strukturze:
Kod
| id | name | contents |

a w niej przykladowy rekord:

Kod
| 1 | Menu |  <a href="#">Test</a>|

Narazie wszystko idzie gładko... ale jak po pobraniu wstawić je na strone.. np. korzystając z jednego szablonu? (zaznaczam że korzystam ze SMARTY). Korzystając z section? Hm, nie wiem...

Po drugie w jaki sposób przechowywać dane (ew. jakie pola dodać i co w nich przechowywać aby potem w przyszłości nie musiał zmieniać wszystkich menu jezeli zmienie pozycje jednego) o menu abym mógł w przyszłości np. zmieniać pozycje menu i np. z prawej na lewą?

Po trzecie jak połączyć to co wygenerował smarty z szablonu menu do tego co wygenerował smarty z szablonu strony?
Go to the top of the page
+Quote Post
rzseattle

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

1. Radziel juz kiedys ci pisalem jak kozystac z {section} ten temat niczym sie nie rozni tylko dane jeszcze z bazy musisz pobrac

2. Niestety nie za bardzo rozumiem

3. Na dwa sposoby
- w szablonie uzyc {include...}
-

[php:1:3ea59b3309]<?php
$menu = $smarty->fetch('menu.tpl');

//potem dolaczasz do wlasciwego szablonu
$smarty->assign( 'menu', $menu );
?>[/php:1:3ea59b3309]
+Quote Post
radziel

-----

Cytat
2. Niestety nie za bardzo rozumiem

Chce mieć możliwość w przyszłości zmiany kolejności wyświetlania menu (tzn np. niech Aktualności pojawiają się przed Reklamą itp.) Tak samo chce zrobić z kolumną gdzie beda wyswietlane. (np. Forum w prawej kolumnie, a Shoutbox w lewej.) Niestety zabardzo nie wiem jak to zrobić o ile pozycje moge ustawiac od 0 (najwyżej) do np 10 (najniżej), to już kolumny nie wiem jak ustawić (-1 - lewa, 0 - środek 1 - prawa? ). Nie wiem :/ Nigdy tym sie nie zajmowałem i nie wiem jakie jest najlepsze rozwiązanie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Przy zmianie kolejności wyświetlania menu musialbym zmienić w rekordzie pole odpowiedzialne za pozyje np. Jeżeli menu bylo na pozycji 5 i chce zmienić ja na pozycje 1 to bede musiał pokolei zmieniać pozycje wszystkich menu w jednej kolumnie do 5 bede musiał każdemu menu dodać do pozycji 1 aby było miejsce na początku czyż nie? I niestaty nie chce robić np. 10 zapytań do bazy typu UPDATE i mam pytanie czy można to zrobić szybciej np. przez jedno zapytanie aby zmienił pozycje pozostałym menu.
+Quote Post
chfast

-----

Myśle, że te informacje mogą Ci się przydać. Jednak nie czytałem całego tematu, bo nie bardzo mi się chce.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 22:50