![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2008 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem srypt, który przeszukuje zbiór książek (każda opisana w osobnym pliku xml) według 3 kryteriów. Tylko, że w obecnym stadium jeśli wpiszę imię i wybiorę gatunek to wyświetla ksiązki spełniające pierwsze lub drugie kryterium. Chodzi mi by po wybraniu dwóch lub trzech kryteriów wyświetlało książki spełniające 1 i 2 (1 i 3... 1 i 2 i 3... itp.) kryterium.
Czyżby nikt nie wiedział... chociaż jakaś mała wskazóweczka. Chyba, że niedokładnie napisałem o co mi chodzi... to może na przykładzie. Jest strona z ogłoszeniami o samochodach i do tego wyszukiwarka. Ktoś wybiera markę (np. Opel) i wyszukuje mu wszystkie ople. Ale by zawęzić kryteria zaznacza jeszcze jedną opcję - kolor (np. czerwony) i wyszukuje czerwone ople. I tak by chciał zrobić w swojej wyszukiwarce. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 2 Dołączył: 14.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem tkwi w tym że ify sprawdzające dane ustawiają wartość zmiennej $pokaz niezależnie od siebie tzn jeżeli tylko któryś z ifów jest prawdziwy to zmienna jest ustawiona.
Problem można rozwiązać na wiele sposobów. Mój to tylko przykład.
Taki skrypt ma dodatkową funkcjonalność: jeżeli nic nie wpiszesz wypisuje wszystkie książki. Jeżeli nie chcesz tego wystarczy ostatniego ifa zamienić na Kod if(($pokaz==$wpisano)&&($wpisano!=0)) {
Ten post edytował Mak 14.03.2008, 13:44:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:36 |