![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: z fotela ;p Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie wszyscy... dawno mnie tu nie było... (bo nie było czasu
![]() Zakładam kolejny temat na temat kodowania... przeszukałem forum, ale nie ma nic nt. mojego problemu. Mianowicie mam coś takiego: 1. Formularz główny -> proste 2 inputy + textarea 2. Całość jest wysyłana za pomocą prototype'a przy pomocy Ajax.Request metodą post do pliku data.php 3. Wszystko ładnie pięknie przesyła, foreach dla $_POST w pliku data.php działa - wyświetla wszystkie przesłane zmienne poprzez post i gitarka, lecz... 4. Gdy dochodzi do przenoszenia polskich znaków robią się krzaki I teraz... uprzedzam wszelkie odpowiedzi związane z programem, w którym pisze - tak ustawiłem kodowanie na UTF-8 -> wpisałem wszędzie ładne nagłówki meta:
nawet probowałem:
w jednym(index.php - główny z formularzem) i drugim pliku (data.php) i to nic nie daje... ale, jest jeszcze coś: jak wpisałem w pliku data.php polskie znaczki śłćżćźżóćę to są wyświetlane dobrze, a te przesłane POST'em nie... probowałem już iconv, ale też nic nie pomogło... shit happens ;/ Ma ktoś jakieś pomysły bo ja odpadam... proszę o pomoc. Jeśli ktoś chce to obejrzeć to jest pod adresem: http://ncore.wnm.pl/owned/talkback/ Pozdrawiam, kosheen2k. Ten post edytował kosheen2k 11.03.2008, 23:34:16 -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest wg mnie przyczyną tych krzaków. Nie znam się na JS, ani na Ajaxie nic a nic, ale powinieneś chyba przed prezpostowaniem przerobić treść na url encoded, bo inaczej treść POST'a wysyłanego do data.php wygląda tak: nick=kosheen2k&email=eduardo@kosheen.frytki.smaz.one.pl&text=asdasdasdasdasdasdassdasdasd tresc testowa :e ąśćżśąłśóęóżćóąę a chyba nie powinna tak wyglądać, zwłaszcza że ten request posta definiuje to jako: Content-Type: application/x-www-form-urlencoded; charset=UTF-8 Edit:
Zaczerpnięte z: http://cass-hacks.com/articles/code/js_url_encode_decode/ Ten post edytował netmare 12.03.2008, 11:12:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: z fotela ;p Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co jak co
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam, kosheen2k. -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:49 |