![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 368 Pomógł: 2 Dołączył: 23.09.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
Może macie jakieś pomysły jak to zrobić?
mam bazę 1000 użytkowników, każdy z nich może posiadać znajomych zresztą tak jak na tym forum. Każdy użytkownik może też pisać komentarze innym użytkownikom. CHciałbym zrobić tzw. "powiadomienia", tzn gdy mój znajomy doda komentarz jakieś osobie u mnie wyświetla się taka informacja. Ogołnie pytanie brzmi: "Jaka architektura bazy danych i inne propozycję na powiadomienia?" Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Moze cos takiego jak system pw??Tzn mniej wiecej taka idea
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 368 Pomógł: 2 Dołączył: 23.09.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
pw odbywa się pomiędzy dwoma użytkownikami, a powiadomienia informują o czynach wszystkich użytkowników ( w tym przypadku znajomych). Co jak ich będzie 400?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 10 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra, ale chyba 400 osób na raz nie komentuje innych użytkowników. (Chyba, że masz kilku milionowy serwis z ogromną oglądalnością, ale to już inna bajka).
|
|
|
![]()
|
|
ale mi chodzi jak to rozegrać powiadomienia ogółnie gdy ktoś ze znajomych np doda nowy avatar
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 10 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaki typ powiadomień. Za pomocą e-maila, czy wewnętrznego systemu prywatnych wiadomości (jeżeli masz)?
Jeżeli e-mail to wysyłasz e-maila. Jeżeli prywatne wiadomości to po prostu wysyłasz do odpowiedniego użytkownika prywatną wiadomość z odpowiednią treścią. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mu chodzi o to, że jak twój znajomy doda komentarz innemu znajomemu u siebie to wyświetla mu sie jakieś info. Sprawdzanie za kazdym razem tylu powiązań było by troche nie optymalne. Tych znajomych chyba nie duzo ludzie mają
![]() |id_user_ktory_dodal|id_komu_dodal|id_komm| Potem w tabeli users zapisywałbym zserializowaną tablice z id'kami tych komentarzy żeby wiedzieć czy o nich powiadamiać czy nie. Stosuje ten system do oznaczania czytanych postów ;p -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 02:51 |