![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 2 Dołączył: 1.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem z updatem rekordu w bazie danych (mysql) oraz funkcja mysql_query. Tworzac zapytanie np.:
mysql_query pomimo ze rekord o id 10 nie istnieje zwraca zawsze TRUE. Czy wartosc FALSE zostanie zwrocona tylko w przypadku zlej nazwy pola, blednej skladni itp ? Jest na to jakis sposob nie tworzac dodatkowego zapytania sprawdzajacego czy istnieje rekord o danym id ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 26 Dołączył: 29.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj w manualu o mysql_query(zwraca FALSE ,gdy MySQL nie wykonało zapytania)
A co do tego sprawdzenia:
Ten post edytował Xniver 10.03.2008, 20:32:50 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Poczytaj w manualu o mysql_query(zwraca FALSE ,gdy MySQL nie wykonało zapytania) A co do tego sprawdzenia:
Tak się już nie robi. Jak coś to:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 26 Dołączył: 29.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem ,że tak już się nie robi, tyle ,że:
Cytat Jest na to jakis sposob nie tworzac dodatkowego zapytania sprawdzajacego czy istnieje rekord o danym id ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 2 Dołączył: 1.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Xniver: funkcja mysql_num_rows nie jest dla mnie nowoscia lecz dziala ona tylko z zapytaniem INSERT, a jak wczesniej pisalem chce uniknac niepotrzebnych zapytan.
Temat juz nieaktualny - problem zalatwia funkcja mysql_affected_rows() Update: Xniver problem w tym ze ja mam zapytanie UPDATE a nie INSERT ... ale jak juz napisalem mysql_affected_rows() dziala z UPDATE. Ten post edytował Jawor 10.03.2008, 21:11:43 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:21 |