![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem zielony w dziedzinie php i nie wiem jak zrobić logowanie na stronie, proszę o pomoc
![]()
Powód edycji: dodalem tag (cysiaczek)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
google prawde ci powie... Poszukaj, tego jest masa. Na samym forum.php.pl znajdziesz tyle tematów, że nie zdążysz wszystkich w 1 dzień przeczytać ;/ Pomyślunku troszkę
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o:
1) formularzach 2) sesjach w PHP 3) szyfrowaniu hasła w bazie danych (np. MD5 w MySQL) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra, przeczytałem i nawet znalazłem jeden fajny kurs, ale chodzi mi o to żeby po zalogowaniu przechodziło do konkretnej strony a dokładnie:
-mój kolega chce ze mną zrobić grę internwtową na podstawie przeglądarki, i chcemy aby każdy użytkownik miał swój panel z grą, żeby mógł wchodzić do takich samych stron jak inni ale mieć na niej swoje ustawienia. Dajmy na to, gra ogame.pl, wchodzisz do działu budynki i masz każdy inny a inny user ma całkiem inaczej rozbudowane budynki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 153 Pomógł: 2 Dołączył: 28.05.2007 Skąd: Stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to jak wyżej, formularze, logowanie i MySQL czy inna baza danych. Naucz się najpierw podstaw PHP i MySQL.
-------------------- Raz, dwa, trzy, baba Jaga patrzy!
http://trelemorele.cba.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla kazdego usera pobierasz inne dane i wyswietlasz je. BTW nie bierz sie od razu za pisanie gier jak nie wiesz jak zrobić logowanie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Oj, z motyką na słońce? Co z tego, że ktoś Ci powie, jak zrobić przekierowanie na wybraną stronę, jeśli za 10 minut przylecisz z kolejnym banalnym problemem. Bynajmniej nie zniechęcam Ciebie, ale najpierw solidne podstawy, potem gra internetowa.
Co do problemu, Użyj pola typu hidden w formularzu, w którym to polu trzymaj informację o tym, gdzie przekierować po udanym logowaniu. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Wykonuję ten poradnik który znalazłem i staje na wykonaniu zapytania do bazy:
-wchodzę w phpmyadmin -Wykonuje zapytanie SQL: CREATE TABLE `users` ( `user_id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT , `user_login` VARCHAR( 30 ) , `user_haslo` VARCHAR( 30 ) , PRIMARY KEY ( `user_id` ) ) i pokazuje mi MySQL zwrócił komunikat: #1050 - Table 'users' already exists Czy to jakiś błąd ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 4 Dołączył: 6.02.2008 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
To znaczy że posiadasz Już tabele o nazwie Users...
|
|
|
![]()
|
|
dlatego usunołem wszystkie tabele o nazwie users i wykonałem to zapytanie jeszcze raz, i dalej ten sam błąd
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niżej rozpiska co powinieneś zrobić:
1. Nauczyć się angielskiego na poziomie podstawowym (znać pojedyncze słówka) 2. Jeszcze raz przeczytać kurs php/mysql 3. Nauczyć się nie kłamać na forum (to ważne bardzo) 4. Teraz możesz zabrać się za programowanie. Jeśli ten błąd nadal jest to znaczy, że jednak tabela users została. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Logowanie już zrobione, teraz jak zrobić to:
-aby każdy użytkownik miał swój panel z grą, żeby mógł wchodzić do takich samych stron jak inni ale mieć na niej swoje ustawienia. Dajmy na to, gra ogame.pl, wchodzisz do działu budynki i masz każdy inny a inny user ma całkiem inaczej rozbudowane budynki Teraz w tym help |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Czyli w czym? Kod, kod i jeszcze raz kod. My tu rozwiązujemy problemy z kodem, a nie piszemy za kogoś aplikację i nie prowadzimy za rączkę.
Przedstaw konkretny problem z kodem. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Nie mam kodu tylko się pytam jak to zrobić
![]() I jeszcze jedno pytanie: Tu mam kod od pliku zal.php <?php mysql_connect("mysql3.yoyo.pl", "db490516", "fajnagra"); mysql_select_db("db490516"); // wybierasz bazę $login = trim($_POST['login']); $haslo = trim($_POST['haslo']); $loguj="select login,haslo from uzytkownicy where login='$login' and haslo='$haslo'"; $rekordy = mysql_query($loguj); if(mysql_num_rows($rekordy)==0)// sprawdzenie czy dany użytkownik istnieje w bazie { echo "Podany login i haslo jest błędne"; // jeżeli nie istnieje taki użytkownik to wyświetla błąd exit; } else { print "wszystko działa dobrze / log by k4mil95"; } ?> Chodzi mi dokładnie o część: print "wszystko działa dobrze / log by k4mil95"; czy zamiast tego mogę wstawić include ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 17 Dołączył: 9.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Innymi slowy 'napiszcie za mnie gre?' ;D
Poczytaj dokladnie o sesjach ( $_SESSION[] ) i wyciaganiu danych z bazy wg tego loginu i hasla w Twoim systemie logowania, a powinno stac sie jasne jak to wykonać. Jeżeli faktycznie nie masz żadnej idei jak to ykonać, to podpowiem, że mozesz to zrobic w sposob nastepujacy : -W sesji przechowywac ID uzytkownika, albo jego login i haslo wyciagane z bazy, (powinienies zdecydowanie poczytac o bezpieczenstwie sesji, ale tym zapewne zajmiesz sie pozniej, bo to troszke wyzsza szkola jazdy). -w bazie danych miec relacje miedzy tabela uzytkownikow a ich posiadanych budynkow itp (np. w jednej tabeli masz ID uzytkownika, jego login i haslo, a w innej znowu ID uzytkownika, jego budynki itp. , adze jednak ze na tym stadium pracy smialo moze byc to jedna tabela, i tak bedziesz wszystko jeszcze ze dwa trzy razy pisal od nowa, jezeli powaznie o tym myslisz ;D) -Wg owych danych wyciagasz z bazy dane dotyczace tego jednago uzytkownika ktorego dane masz w sesji. PS "czy zamiast tego mogę wstawić include ?" Heh, a kto broni? ![]() PS2. ZDECYDOWAINE - usuwaj swoje prawdziwe loginy/hasla z postow >< bo Twoje forum jest aktualnie "ścisle narażone na ataki z zewnątrz' ![]() Ten post edytował maziak 10.03.2008, 17:40:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:58 |