![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Bo nie będę Ci przecież wszystkich funkcji pisał. Każdy ma jakieś własne, a to jest pseudokod, więc tylko sygnalizuje pewne rzeczy. Przeceż każdy rozumie o co chodzi z getLastInsertId i dlaczego zostało użyte.
Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wykombinowalem cos takiego bylbym wdzieczny jak ktos powie co jeszcze zle robie co moge poprawic zeby kod byl bardziej elastyczny etc
@Cysiaczek wielkie dzieki troche mi to rozjasnilo idee ale czemu tyle class?
Mam pytanie co zrobic z tym kodem html?? Ten post edytował marcio 9.03.2008, 18:37:48 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
marcio, ale dlaczego tym kodem robisz właściwie wszystko? Umieszczanie metod obsługujących bazę to jest przesada - od tego powinien być inny obiekt. Co do kodu html, to powinieneś oddzielić go poprzez jakiś system szablonów, a na pewno nie zawierać w klasie w ten sposób.
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@l0ud a moglbys pokazac mniej wiecej jak ma wygladac taki system szablonow??Tzn szukam ale znalesc nic ciekawego i prostego nie potrafie
P.S funckje dla bazy mam dac do innej klasy tylko jak je potem polaczyc??Zeby te funckje do mysql dzialaly w innej klasie??Wystarczy samo publuc przy funckjach czy jak?? -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 26 Dołączył: 29.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz sobie Open Power Template albo Smarty
Cytat P.S funckje dla bazy mam dac do innej klasy tylko jak je potem polaczyc??Zeby te funckje do mysql dzialaly w innej klasie??Wystarczy samo publuc przy funckjach czy jak?? Masz tu przykład:
Ten post edytował Xniver 9.03.2008, 23:50:40 |
|
|
![]()
|
|
OK Xniver wielkie dzieki zaraz lukne co robi ten self:: bo parent:: wywoluje metoda z glownej klasy dobrze mowie??
Mam jednak problem probuje zrobic to na 2 klasach i robie tak
Jednak mam takie bledy Cytat Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'www-data'@'localhost' (using password: NO) in /var/www/new_klasa.php on line 20 Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'www-data'@'localhost' (using password: NO) in /var/www/new_klasa.php on line 41 Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /var/www/new_klasa.php on line 41 Access denied for user 'www-data'@'localhost' (using password: NO) I nie wiem czemu przeciwz daje ze $pasy sa public i robie na nie construct'a na jednej klasie dzialalo czy ktos z was wie czemu tak sie dzieje?? P.S jesli kod jest zadlugi prosze mowic to go usune i wrzuce na jakis server Ten post edytował marcio 10.03.2008, 00:04:48 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 26 Dołączył: 29.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMHO gorzej tego zrobić nie mogłeś. Masz tutaj przykład poprawnego sterownika bazy MySQL(napisany specjalnie dla ciebie):
Ten post edytował Xniver 10.03.2008, 00:30:34 |
|
|
![]()
|
|
Wiem ze tego najlepiej nie napisalem ale czy mozesz powiedziec dlaczego moj kod nie dziala na 2 klasach a na jednej tak??Bylbym wdzieczny bo wiesz uczy sie na wlasnych bledach
p.S ciekawy jestem tez czy powiedzialbyc na czym polega system szablonow dla kodu html tak jak napisal mi o tym jeden z user'ow ktory uczestniczyl w tej dyskusji zeby nie dawac kodu html do klas a zrobic system szablonow czyli??Tak w kilku slowach albo jakas alternatywe Ten post edytował marcio 10.03.2008, 00:40:01 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Jeśli chodzi o ten twój poprzedni kod to tam miałeś błąd w konstruktorze(zapomniałeś o global $pasy(a poza tym global niezbyt pasuje do OOP))
Re P.S: Po prostu chodzi o to ,żeby oddzielić warstwę logiki od warstwy prezentacji(zobacz sobie wzorzec MVC). Zobacz sobie jak to jest rozwiązane w jakimś frameworku(Symfony, Agavi, KohanaPHP) Ten post edytował Xniver 10.03.2008, 00:46:55 |
|
|
![]()
|
|
O lol az mi siara probowalem dac global ale do glownej klasy
![]() ![]() EDIT: P.S teraz przeczytalem twoj p.s zaraz lukne na framework'a i mvc ![]() EDIT2: Myslalem ze stosujac public dla pierwszej klasy nie bede musial dawac global dlaczego tak sie dzieje?? Ten post edytował marcio 10.03.2008, 01:01:35 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
no tak to jak zrobic zebym nie mysial uzywac global wiesz zdaje sie do bzdeta ale jak raz ktos pokarze co i jak to sie pamieta to na zawsze
![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Jeśli zaincludujesz config.php w metodzie/funkcji to nie musisz używać global |
|
|
![]()
|
|
AHa tak patrzac na ten twoj kod zastanawialem sie nad tym czyli juz rozumiem includujac to w construct i potem dziedziczac ot takiej klasy przy tworzeniu obiektu plik sie includuje i w podklasie a nie tylko w klasie glownej
Zrobilem tak bo w construkcie nie dzialalo i bym musial wszystko zmieniac
Musze teraz poczytac o tym dostepie za pomoca :: o slowach kluczowych self/parent -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@marcio - Pokazałem Ci, jak wyglądają klasy księgi gości zbliżone do OOP, a Ty dalej popełniasz te same błędy
![]() Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
@Cysiaczek staram sie jak moge ale...jakos trudno mi tak odrazu to zrozumiem mysle ze z praktyka moja OOP sie poprawi
P.S znasz moze jakies fajne kursu online albo masz moze jakies ebook'i w PDF bo nie teraz nie ma mnie w polsce i ksiazki nie kupie dopiero w wakacje wielkie dzieki bo wiesz znalazlem kupe kursow ale byly krotkie ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Nie, nie posiadam e-booków, ani adresów, bo na łamach php.pl nie uprawiamy piractwa.
Pozdrawiam i powodzenia w nauce ![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
W sumie masz racje ale dzieki
![]() P.S mam jeszcze jedno male pytanie czy bylbys tak wdzieczny i molgbys mi dac jakies twoje przykladowe klasy co kiedys napisales nie zadlugie i nie skomplikowane sciaglem pager'a Nospor'a ale jest zatrudnu i zadlugi a inne kody w sieci idem moze masz cos ciekawego?? Napisalem to na nowo na 3 klasach + system szablonow jak zwykle nie jest to OOP ale zawsze cos dziala dzialac jednak moze ktos pokazac co by zmienil Mam jeszcze jedno pytanie probowalem to zrobic na interfejsach zeby nie robic tych wszystkich klas i nie dawac extends i robil np tak Plik interface.php
Potem plik interface.php includowalem do new_klasa.php(glowna klasa) i robilem cos takiego
I wywalalo jakis blad a nie wiem dlaczego tzn ze za db_connect prawidlo jest sie odwolywac Db::db_connect a nie Guest::db_connect i tak samo z innymi metodami wiec co zle robilem?? Czy piszac to na interfejsach kod bylby krotszy skoro nie musial bym pisac w kazdel klasie metody lecz tylko w klasie w ktorej je potrzebowalem P.S i jeszcze jedno to co ja robie to jest dziedziczenie Db | Html_code | Guest Jednak dla kadzej klasu musialem pisac wlasne metody jednak stosujac interface wychodzi na wielodziedziczenie czyli Klasa Guest dziedziczy od Db i Html_code naraz nawet ze wyczytalem ze nie jest to jednak takie wielodziedziczenie jak w C++/Java ale czy za pomoca interface nie bylo by mniej kodu i czy idzie tak zrobic bo wtedy pisze tylko metody gdzie mi sa potrzebne Tu jest link klasy:http://rafb.net/p/IOORnq87.html -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Czemu cały czas dziedziczysz/implementujesz interfejs klasę/y Db? Nie możesz po prostu użyć jej jako zewnętrznej klasy?
Ten post edytował Xniver 11.03.2008, 10:41:24 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie możesz po prostu użyć jej jako zewnętrznej klasy? Czyli bo nie bardzo rozumiem dac do osobnego pliku i co?? P.S kolge mi wytlumaczyl po co sa interfejsy sluza do pracy na obiektach nie na polach jednak nie wiem czy dobrze zrozumialem jak zle to napewno nie jego wina ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 00:44 |