![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak zrobić coś takiego jak tutaj http://www.ftb.pl/ chodzi o ten box pod menu gdzie jest najnowsze wiadomości? Że jak najade na spis wiadomości to zmieniaja się po lewej treści? Da się to tylko za pomocą css+php i oczywiście tresci pobierane z mysql?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 26 Dołączył: 29.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Będziesz potrzebował jeszcze Javascriptu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 10 Dołączył: 13.02.2007 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja proponuję advAjax.
Po prostu z prawej strony dajesz linki w postaci: Tworzysz teraz funkcję getContentOfAjax(url) no i pobierasz ajaxem dane z danego URL do wskazanego przez ciebie DIV-a. Wszystko =) -------------------- Nawet, jeżeli nie jesteś zainteresowany usługami IT ani outsourcingiem, a Twoją pasją jest programowanie - zobacz naszą stronę. Piszemy dużo fajnych use-caseów, jak podchodzimy do tematu programowania dla naszych klientów. A tak na co dzień tworzymy budujemy mvp oraz tworzymy platformę b2b.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja proponuję advAjax. Po prostu z prawej strony dajesz linki w postaci: Tworzysz teraz funkcję getContentOfAjax(url) no i pobierasz ajaxem dane z danego URL do wskazanego przez ciebie DIV-a. Wszystko =) a mógłbyś mi napisać jakby wyglądała taka funkcja getContentOfAjax(url) ? i jak pobierać dane ajaxem z danego URL, i wstawić do diva? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
EDIT: Aha, potrzebujesz do tego biblioteki advAjax stworzonej przez anakina (advAjax.anakin.us) Ten post edytował bim2 9.03.2008, 14:33:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Nie sądzicie, że wasze rozwiązanie jest nie do końca poprawne? Otóż po co za każdym razem wywoływać Ajax przy każdym najechaniu myszki na dany link? Ja zrobiłbym to inaczej: pobrał zawartość wszystkich elementów (np. z bazy) i wyświetlił na stronie w formie zakładek. Przy przejściu pomiędzy kolejnymi zakładkami nie odbywałoby się żadne żądanie do serwera; cała praca spadłaby na JavaScript. Użycie Ajaxa wydaje mi się zbędne; "zwykłe" JS zrobi dokładnie to samo ale szybciej i wydajniej.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 13 Dołączył: 7.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie sądzicie, że wasze rozwiązanie jest nie do końca poprawne? Otóż po co za każdym razem wywoływać Ajax przy każdym najechaniu myszki na dany link? Ja zrobiłbym to inaczej: pobrał zawartość wszystkich elementów (np. z bazy) i wyświetlił na stronie w formie zakładek. Przy przejściu pomiędzy kolejnymi zakładkami nie odbywałoby się żadne żądanie do serwera; cała praca spadłaby na JavaScript. Użycie Ajaxa wydaje mi się zbędne; "zwykłe" JS zrobi dokładnie to samo ale szybciej i wydajniej. Popieram, pewnie będziesz tak jak na wspomnianej stronie pokazywał tylko kilka rekordów, można je bez problemu wstawić do ukrytych div'ów i po najechaniu myszką pokazywać. Po co niepotrzebnie obciążać serwer? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to:
:] -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 08:51 |