![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pewnie Ktoś się zetknął z podobnym pytaniem ale ja nie mogę znaleźć odpowiedzi. A więc: Załóżmy że mam jakiś tam plik index.php a w nim jakiś tam wykres, generowany przez plik rysuj.php Pytanie: Jak zrobić to w pliku index.php aby co określony czas (załózmy 10 sekund) do jakiegoś tam div'a automatycznie załadować plik wysuj.php. Innymi słowy chodzi o to aby nie odświeżać co 10 sekund całej strony a tylko jej fragment z wykresem. Bedę wdzięczny za jakiś tutorial, przykład, cokolwiek. Tikky -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słowa klucze: ajax, setTimeout (funkcja javascriptu).
edit: Fakt, jakos przeoczylem ten ajax w temacie;p Ten post edytował lord_t 6.03.2008, 23:15:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Słowa klucze: ajax Myslisz ze jak napisal w dziale AJAX to nie wie ze musi uzyc AJAX? ![]() Cytat Bedę wdzięczny za jakiś tutorial, przykład, cokolwiek. No daleko szukac nie musiales...Temat: Przydatne artykuly -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 112 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nospor: Przejrzałem linki podane przez Ciebie ale jakoś nie znalazłem. Może już późno i ze zmeczenia przeoczyłem.
Siedze już nad tym troche i nie zasne dopóki nie zrobie. Możesz jakiś konretny link podać? Mam taki przykład jak tu: http://www.ajaxify.com/run/time/ Działa to jak się wciśnie przycisk, ale pytanie jak zrobić, żeby to działało autoatycznie. Przekopałem sie przez dziesiątki stron i nie znalazłem takie czegoś a pewnie to jakaś prosta sprawa ogólnie jest. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za link, ale niestety nie pomógł mi. Znam PHP ale Javescript nie bardzo. To co mi wysłałeś to tylko Java bez Ajaxa.
Niestety dalej nie wiem jak rozwiązać problem w temacie? Myślałem, że wiele osób zetknęło się z takim zagadnieniem jak mój w powyższym temacie. Czy naprawdę nie ma jakiegoś tutoriala? Jestem początkujący, nie miałem wcześniej zetknięcia z AJAXem więc wybaczcie jeśli mój problem wyda Wasm się błachy. pozdrawiam Tikky A więc finalnie znalazłem to czego szukałem. Może się komuś przyda: <html> <head> <title> Test Page </title> <script src="prototype.js"></script> <script> // Klasa do od¶wieżania new Ajax.PeriodicalUpdater('odswiez_mnie', 'plik_ktory_ma_sie_odswiezac.php', { method: 'get', frequency: 15, decay: 1 }); </script> </head> <body> <div id="myDiv"> <p>This is a paragraph</p> </div> <div id="odswiez_mnie"> <p>This is another paragraph</p> </div> </body> </html> Trzeba tylko wcześniej pobrać plik prototype.js ze strony http://www.prototypejs.org/ i voila :-) Zapewne jest więcej możliwości rozwiązania tego problemu ale jak dla mnie ten był najprostszy. Ten post edytował tikky 8.03.2008, 00:34:51 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:49 |