![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam dwie tabele. W jednej przechowuję nazwy budynków, w drugiej przechowuję ich zdjęcia. W pierwszej ważne kolumny to: placeID - klucz główny pierwszej tabeli nazwa - nazwa budynku opis - opis budynku Druga tabela: photoID - klucz główny placeID - klucz obcy nazwa_pliku - lokalizacja pliku ze zdjeciem Silnik InnoDB Pobieram dane zapytaniem (akceptacja służy do tego, że zdjecia i budynki musza byc najpierw zaakceptowane przez admina, $start, $stop to zakres budynków na stronie):
Wadą tego jest, że wyswietla mi tyle razy budynek ile mam zdjec dla niego - oczywiscie jest to zgodne z zapytaniem, ktore wykonalem. Moim celem jest aby dla kazdego budynku wyswietlic jedno zdjecie, nie zadajac przy tym dwoch zapytan. Prosze Was o radę w jakim kierunku pojsc. Czy zrobić zapytanie w zapytaniu, czy w jakiś inny sposób to rozwiąć? Pozdrawiam Mario Ten post edytował boomer 6.03.2008, 20:41:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 36 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze zrozumiałem to musisz złączyć dwie tabele przez left join oraz pogrupować po ciekawe_miejsca.placeID. Spróbuj tak:
Ten post edytował woj_tas 6.03.2008, 21:05:23 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 27.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki wielkie. zadziałało. Już wciskam pomógł.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 20:45 |