![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 7 Dołączył: 1.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
wykonuje w phpmyadmin takie zapytanie
Zwraca wynik 1. Za to kod w php zwraca pustą tablicę
Tablica $array jest pusta, dlaczego? -------------------- Nie proś o to, idź i sam to zdobądź.
Zrób to, a osiągniesz sukces. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 7 Dołączył: 1.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla tego zapytani zwraca id = 1
![]() ![]() ![]()
w phpmyadminie dostaje 1. -------------------- Nie proś o to, idź i sam to zdobądź.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mało się znam na mysql ale co daje '# limit 1 na końcu linii, bo to mi wygląda jakoś podejrzanie, poza tym jak masz pusty wynik to znaczy chyba że wsytąpił błąd zapytania, więc może warto poznać komunikat błędu?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
wywal te #' LIMIT 1
to jest komentarz ktorego php nie lyka i leci ci blad -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Problem w tym, że błąd nie wystąpił, a znak # powoduje, że zapytania za znakiem nie będą brane pod uwagę. Doszedłem już w czym jest problem. Zapytanie jest generowane z formularza. Wygląda to tak
Za pomocą POST do zmiennej login wstawiam
Czyli zapytanie po wyświetleniu echo wygląda tak
ale tak naprawdę do serwera mysql jest wysyłane w postaci
Dlatego zapytanie jest komentowane za pomocą # i nie zwraca błędu. Dla wyjaśnienia użyłem & # 3 9 ; bo jest to odpowiednik ' w unicode, a normalny ' w post jest zamieniany na \' Czy da się temu jakoś zaradzić czy skrypt jest bezpieczny? Ten post edytował Hectic 6.03.2008, 13:14:13 -------------------- Nie proś o to, idź i sam to zdobądź.
|
|
![]()
|
|
a komu chcesz taką świnię podłożyć i po co??
|
|
|
![]()
|
|
Nikomu nie mam zamiaru nic podkładać... jeśli mam dostęp do kodu to znaczy, że skrypt jest mojego autorstwa? Dwa lata temu napisałem system cms, teraz po zebraniu większego doświadczenia szukam w nim błędów. Znalazłem już jeden tylko przeszkodą jest właśnie to. Wystarczy, że uda mi się wybrać id admina, a hasło zostanie zmienione na nowe i wysłane na podany adres e-mail.
-------------------- Nie proś o to, idź i sam to zdobądź.
|
|
![]()
|
|
'=>\' oznacza że na sewrerze jest włączone magic_quotes_gpc, więc raczej nie musisz się obawiać.
Na wszelki wypadek możesz powiedzmy sprawdzać czy jest włączone magic quotes, jeśli nie to zrobić addslashes(), albo jest jeszcze jakaś funkcja do filtrowania SQL-a a najprościej chyba możesz się zabezpieczyć poprzez sprawdzenie czy w mailu wpisanym w formularzu występują spacje, jeśli występują to nie puszczasz dalej skryptu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:53 |