![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcialbym zrobic potwierdzanie pewnych rzeczy przez uzytkownikow poprzez mail. A mianowicie po rejestracji jest wysylany do uzytkownika maila z linkiem potwiwerdzajacym (czyli ustawiajacym jakas flage w bazie) czy moze mi ktos powiedziec jak to najprosciej zrobic i podac chociaz zaczatki kodu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygenerować jakiś unikalny klucz, zapisać go w bazie, przesłać klucz w linku (GET) przez email, po kliknięciu odznaczyć w bazie że użytkownik kliknął na link. Dodatkowo możesz żądać zalogowania się po kliknięciu w link aby potwierdzić, tożsamość klikającego w link w mailu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oki, a mozesz mi pomoc z ta funkcja ktora zaznczy mi cos w bazie bo zakladam ze to powienno byc tak:
Plik rejestracja.html Kod <form enctype="multipart/form-data" action="rej.php" method="post"> <input type="text" name="imie"> ......... ......... <input type="submit" value="Rejestruj"> </form> Plik rej.php Kod $imie=$_POST['imie']; $temat='Rejestracja w serwisie'; $adresdo='adres@do.pl'; $time=data(); $kluczunikalny=$imie$time. $calosc='$calosc="Imie: ".$imie."\n"."html://www.do.pl/? //cala procedura polaczenia z baza // w bazie tabelka "rejestracja" z id, kluczunikalny,imie,email, potwiedzil $zapytanie = "insert into rejestracja values ('', '$kluczunikalny', '$imie',$email); mail($adresdo,$temat,$calosc,$email); I teraz jak to sprawdzac (jak napisac to aby mi zaznaczalo w bazie ze potwierdzil klikajac w link? I jak napisac ten link w jakij formie aby byl prawidlowy? Z gory dzieki za pomoc. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze, to:
... to nie jest dobry klucz unikalny(pomijąc już zapis który jest niepoprawny)... jak już, to otocz to sobie funkcją md5" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual... Po drugie, linka userowi wysyłasz w takiej postaci: html://www.do.pl/index.php?UID=$kluczunikalny I potem w index.php sprawdzasz sobie czy istnieje zmienna $_GET['UID'] po czym łączysz się z bazą i ustawiasz usera jako potwierdzonego... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:31 |