![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki oto problem: zrobiłem na stronie skrypt do zmiany wielkości liter w divie, w którym wyświetlana jest treść strony. Wszystko działa sprawnie i idealnie. Na stronie mam trzy literki "A" różnej wielkości, standardowo symbolizujące wielkość liter.
przykład: http://img166.imageshack.us/img166/2366/clipboard2kh0.jpg I mój problem polega na tym. Mam podobny kod CSS dla każdej literki: Kod .text_size a.small { display: block; float: left; width: 15px; height: 15px; margin-top: 6px; margin-left: 1px; margin-right: 1px; background: url('gfx/font_small.gif') no-repeat; } I teraz tak: chciałem zrobić, by po kliknięciu na każdą literkę, podświetlała się na biało po prostu, czyli musi zostać uaktywniona klasa: Kod .text_size a.small2 { display: block; float: left; width: 15px; height: 15px; margin-top: 6px; margin-left: 1px; margin-right: 1px; background: url('gfx/font_small_active.gif') no-repeat; } Jakie wybrać najlepsze rozwiązanie do zrobienia tego? Istnieje w CSS coś takiego jak zdarzenie click? Czy może lepszym rozwiązaniem będzie funckja JS zmieniająca klasę (która zresztą mi nie działa ![]() Pozdrawiam Ten post edytował Kaloryfer 5.03.2008, 12:11:35 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
poczytaj o hover dla css
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W hover wszystko jest związane ze zdarzeniem po najechaniu myszką na element, a nic o clicku nie widzę niestety...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
przepraszam. Umknelo mi ze chodzi ci o klikniecie.
No to musisz uzyc js. W momencie klikniecia nadajesz elementowi druga klase. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nadałem elementom odpowiednie ID i użyłem tego:
Kod <a href="#" onclick="document.getElementById['small'].className = 'small_select'"></a> Jednak mi to nie działa... nawet jak zrobię tak: Kod <a href="#" onclick="small.className = 'small_select'"></a> też nie działa. Ciekawe co źle zrobiłem... Ten post edytował Kaloryfer 5.03.2008, 12:52:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
getElementById['small'] => getElementById('small')
Btw: "small" to nazwa klasy chyba, a ta funkcja przyjmuje id elementu. Ten post edytował lord_t 5.03.2008, 13:37:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
O fuck, no tak... tak to jest jak się robi kilka rzeczy na raz i się nawiasy pomylą
![]() ![]() BTW: ID jest dobry, też nazywa się small Ten post edytował Kaloryfer 5.03.2008, 13:42:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:12 |