![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2008 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Opiszę na przykładzie co muszę zrobić. Mam zbiór książek - każda ksiązka jest opisana w osobnym pliku xml poprzez jakieś atrybuty (tytuł, autor itp.). Następnie mam formularz do wyszukiwania według pewnych kryteriów. To co zaznaczyłem/wpisałem w formularzu jest przesyłane do skryptu php, który wyszukuje wśród tych plików xml odpowiedniej wartości i następnie wyświetla zbiór książek spełniających określone kryteria.
Mam nadzieję, że jasno opisałem o co mi chodzi, bo programowanie to dla mnie czarna magia. Szukałem jakiś gotowych schematów, manuali pokazujących/opisujących taki przykład. Czegoś co poprowadziło by mnie za rękę żeby to wykonać, ale nic co by do tego przycepić nie znalazłem. Zacząłem więc kroczek po kroczku coś tworzyć i wyszło na razie takie coś. Na początek plik ksiazka1.xml:
Wyszukiwarka: Skrypt do wyszukiwania:
A teraz pytania: 1. Wyszukiwanie sprawdza się jedynie jeżeli nazwa podana = nazwa w pliku xml. Chodzi mi o to by szukało bez względu na wielkość wpisywanych liter. 2. Kolejna rzecz - jeżeli wypełnię obydwa pola wyszukiwania (prawidłowo) to wyswietli mi podwójnie wynik... co zrobić by tylko jedno? 3. Czy istnieje inny sposób na zrobienie spacji - użyte przezemnie ' ' sprawdza się jedynie w Explorerze... w Firefoxie zamiast spacji pokazuje mi ' '. PS. Tylko mam prośbę jak ktoś będzie mi podpowiadał to żeby troszku dokładnie pisał gdzie i jak, bo jak mówiłem na początku jestem lama z tego i mogę nie zaczaić o co biega lub gdzie zmienić. Ten post edytował Qbek84 4.03.2008, 14:45:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 09:54 |