![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 9 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak zmienic wszystkie kropki w nazwie pliku oprocz ostatniej?
![]() Kod $plik_2 = preg_replace('.', '_', $plik_2); Mam takie cos ale zmienia wszystko ;/ Ten post edytował webspy 4.03.2008, 14:13:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
liczysz ilosc kropek: http://pl2.php.net/manual/pl/function.substr-count.php
zamieniasz o jeden mniej kropek: http://pl2.php.net/manual/pl/function.str-replace.php ps: popraw tytul o znacznik zgodnie z zasadami forum przedszkole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 9 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kombinowałem z tą funkcją ale zamienia mi wszytkie kropki, mogę prosić o konkretny kod jak to zrobić??
Ja dopiero zaczynam zabawę z php więc proszę o wyrozumiałość. Coś takiego wymyśliłem ale zamienia wszystko, gdzie wstawić ten licznik ile ma zamienić tych kropek?? Kod <?
$plik_2 = "zd.jecie.jpg"; $ile_kropek = substr_count($plik_2, '.'); $ile_kropek = $ile_kropek - 1; $plik_2 = str_replace(".", "_", $plik_2); //gdzie wstawić tą zmienną $ile_kropek w funkcję str_replace?? ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
dostales linka do manuala do konkretnej funckji to mogles chociac doczytac....
str_replace jako ostatni parametr przyjmuje ile ma zmienic. edit. ups. moj blad, sam nie doczytalem. W ostatnim parametrze zwracana jest liczba ile zmienil. ech, ale wtopa. edit: ale ta funkcja: http://pl2.php.net/manual/pl/function.preg-replace.php ma juz limit . Wiedzialem ze gdzies jest ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ta funcja preg_replace to chyba też nie to ;/
Może mi ktoś pomóc, kombinowałem z tym preg_replace ale to nie dziala tak jak powinno ;/ eh jeszcze pokombinuje ....... Kod $plik_2 = preg_replace(array('/\d/', '/\s/'), '*', 'xp 4 to', 1 , $count); Taki kod zmienia znaki ale ten limit to polega na tym ile znakow ma zamienic przez tym napotkanym. To są moje początki wiec moze robie cos zle, prosze o wyrozumialosc i z gory dziekuje. |
|
|
![]()
|
|
I co tu nie dziala? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
A no działa działa
![]() Jednak dobrze, że trafilem do tego przedszkola bo z tą wiedzą to tylko tam ![]() Dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:21 |