![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki oto skrypt.
upload.php
i skrypt showimage.php
I wszystko fajnie. Ale jak zrobić aby zdjecie miało określony format(jpg, gif, png) i określony rozmiar w pix, albo jak wyświetlać zdjęcie w określonym wymiarze np. 100X100pix. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. miccom Ten post edytował miccom 10.03.2008, 14:45:09 -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
PISZĘ POPRAWNIE PO POLSKU! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Przenoszę na Przedszkole
Musisz sprawdzić rozszerzenie pliku, czy odpowiada Twoim potrzebom, jeśli nie, to nie dodajesz go bo bazy. Tak jak masz
To analogicznie odczytasz rozszerzenie (mime-type również). Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. Ponowna modyfikacja kodu:
Segreguje rozszerzenia plików- ale nie sprawdza rozmiaru;/(max pix, max KB ) Może nie najlepszy sposób przechowywać avatary w Bazie Danych- ale na serwerze gdzie stoi strona upload plików do katalogu jest zablokowany- więc muszę sie ratować uploadem do bazy danych. Oto mój plik form.htm
upload.php
Ale dodaje mi duże zdjęcia;/ Gdzie robie błąd? Proszę o pomoc. Pozdrawiam. No i jak? Nikt nie odpowie?? No to po to moderator przeniósł mój post do przedszkola? Bo niby temat banalny? No to jak taki banalny- to proszę o pomoc. A tymczasem nikt tu nie zagląda. Masa jest postów na forum o uploadzie, ale ja nie chcę wrzucić czegos niebezpiecznego na serwer i nie chcę ograniczyć się do:
To tak jak byście zrobili rejestrację/logowanie bez ochrony przed SQL INJECTION!! Takich postów też jest masa;/ Ale komu sie przedadzą ![]() Ale ja nie chcę takich głupich skryptów zamieszczać a i i mam dość czytania takich samych postów i tego samego sposobu na upload. Ponownie proszę o pomoc. Bo nadal zauważam że "wielkie głowy" to lubią pomagać tylko "wielkim głowom". W takim razie nie mam tu czego szukać a i niczego z Waszą pomocą się nie nauczę... a szkoda bo myślałem że fajne forum. Pozdrawiam. -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W kilku rzeczowych punktach.
Rozmiar obrazka musisz sprawdzić posługując się getimagesize()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Rozmiar który Ty wyliczasz ma się nijak do rozmiaru przesyłanego zdjęcia. Sprawdź sobie poniższy kod zobacz gdzie się co wyświetla a będziesz wiedział gdzie jakie warunki powstawiać do swojego kodu.
-------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
ok. Dziękuję cienki1980 za podpowiedź. Masz u mnie dużego plusa. Działa.
Plik form.php
PLIK upload.php
Powyższe skrypty wrzucają na serwer tylko jpg, jpeg, gif, png o maksymalnym rozmiarze 500x500 pix. I o to mi chodziło. Jeszce raz dziękuję za pomoc. Ten post edytował miccom 10.03.2008, 14:44:32 -------------------- Jeśli pomogłem- kliknij POMÓGŁ-przyda się ;)- jeśli piszę bzdury- pisz pod postami. Poprawię się.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 11:22 |