![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od kilku godzin zajmuję się przerabianiem pewnej strony z układu opartego na tabelkach na warstwy. Co dopiero zaczynam, a już napotykam się na problemy
![]() Konkretnie: nie umiem osiągnąć wyśrodkowania tekstu w pionie, w divie o określonej szerkokości. Kod 'ramki treści' w przybliżeniu wygląda tak: Przy stylu Kod DIV.contents { border-width: 1px; border-style: solid; border-color: #B6830A; background-color: #FFFDF5; } DIV.contents_header { background-color: #FFE58B; background-image: url('images/contents_h_background.jpg'); padding: 0px; padding-left: 5px; padding-right: 5px; margin:0px; height: 26px; } DIV.contents_row { border-top-style: solid; border-top-color: #F8DA98; border-top-width: 1px; padding-left: 4px; padding-right: 4px; padding-top: 4px; padding-bottom: 4px; font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 11px; font-weight: normal; color: black; } P.contents_title { padding:0px; margin:0px; font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 10pt; font-weight: normal; color: black; text-decoration: none; vertical-align: middle; } Jakby to było istotne, doctype:
Vertical-align próbowałem przypisać i do diva, i do p. Efekt: ![]() Ręce opadają... Co robię źle? Proszę o pomoc i pozdrawiam ![]() Ten post edytował l0ud 2.03.2008, 20:49:52 -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 11 Dołączył: 2.03.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Coż dziś też to robiłem
![]() To mi pomogło. Kod #div_kotener{ vertical-align:bottom; line-height:80px; display: inline; } Może pomoże, może nie... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co uznać w tym przypadku za 'div_kotener'?
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 11 Dołączył: 2.03.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tu chodzi o diva rodzica czyli
Kod <div class="contents_header"> <p class="contents_title">Witamy na naszej stronie!</p> </div> element nadrzędny. Tu oklasie contents header. |
|
|
![]()
|
|
Dodanie tych linijek powoduje... cóż...
![]() Przy różnych kombinacjach są inne efekty, ale nie takie jak zamierzony... Ten post edytował l0ud 2.03.2008, 21:08:40 -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Przepraszam ale chyba Cię wprowadziłem w błąd
![]() ![]() Na moim przykładzie. Tu nie chodzi o kontener. Mam h2 o id "naglowek_c2" a w stylach Kod #naglowek_c2{ vertical-align:[b]middle[/b]; line-height:80px; display: inline; } CZyli nie rodzica, tylko element docelowy w twoim wypadku p... Sorka za zamotkę. BTW: Bottom centruje... ale w dół ![]() Edit: I znowu błąd ;X line-height nie musi być 80px; chodzi o określenie wysokości linii. Ten post edytował Misiur66 2.03.2008, 21:13:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 355 Pomógł: 50 Dołączył: 20.08.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
obawiam się, że vertical-align mozna przypisac tylko elementom liniowym i komorkom tabeli
![]() mozesz zrobic z diva komorke tabeli daj w stylach: display: table-cell; a nastepnie vertical-align; a sorry ty nie dales do diva middle... wiec zamiast <p> uzyj <span> ![]() Ten post edytował hondek 2.03.2008, 21:25:47 -------------------- przetwornik yt na czasie :)
|
|
|
![]()
|
|
Tak jak mówisz, ale tekst przecież jest elementem liniowym? Z kolei oszukanie CSS przez użycie "tabelki", czasem psuje kompozycje...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 355 Pomógł: 50 Dołączył: 20.08.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<p> nie jest elementem liniowym.
oszukaniem? zmiana typu elementu to chyba nie oszustwo ![]() odsyłam do dokumentacji Ten post edytował hondek 2.03.2008, 21:30:27 -------------------- przetwornik yt na czasie :)
|
|
|
![]()
|
|
Więc tak, zaważyłem, że przypisanie dodatkowo line-height:26px; do P powoduje rozwiązanie problemu. Ostatecznie w ogóle zrezygnowałem z tego elementu (P) i zrobiłem samą warstwę w ten sposób:
Kod DIV.contents_header { background-color: #FFE58B; background-image: url('images/contents_h_background.jpg'); margin:0px; padding: 0px; padding-left: 5px; padding-right: 5px; line-height:26px; vertical-align: middle; font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 10pt; font-weight: normal; color: black; text-decoration: none; } Działa... Tylko na ile to poprawne? -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
połowiczne rozwiazanie, w różnych przeglądarkach może to dać różne efekty, polecałbym Ci jednak użycie <span>
-------------------- przetwornik yt na czasie :)
|
|
|
![]()
|
|
Jak działa to się nie martw
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ok, punkciki lecą
![]() Cytat tylko tam np. jak podajesz margin, to nie piszesz 0px tylko 0 bo jednostka się nie liczy W każdym kursie widzę jednostkę przy margin ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
obydwa zapisy są poprawne
![]() -------------------- przetwornik yt na czasie :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:02 |