![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
chcę dokupić ramu i myślę o 4GB. Teraz sprawa wygląda tak, że chwilowo działam na 32-bitowych systemach (Vista Business i Gentoo). I teraz takie pytanie. Jak to będzie wyglądało z 32-bitowym systemem i 4GB ramu (2GB + 2GB)? W ogóle nie wystartuje, będzie używał tylko jedną kość, czy zużyje wszystko co będzie w stanie zaadresować? Chodzi głównie o Windows Vista, bo Linux 32-bitowy ma wsparcie dla pamięci do 64GB, co prawda nie tak efektywnie jak 64-bitowy, ale potrafi ją wykorzystać. Poza tym Linuxa zawsze mogę postawić w ostateczności 64-bitowego. Miał ktoś z Was podobne doświadczenia? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak masz plyte glowna ktora tyle RAMu obsluzy to bedzie dzialac
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Znajomy ma notebooka Thosiba, kupił 4GB, wykrywa mu tylko 3. Trudno powiedzieć czemu tak się dzieje, dzwoniliśmy do producenta laptopa, byliśmy na szkoleniach i nikt dokładnie nie wiedział czemu tak się dzieje. Najlepszym rozwiązaniem wydaje mi się iść do sklepu i sprawdzić na miejscu jak to będzie działać.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ano mam, tak conajmniej podaje specyfikacja.
Będzie działać to znaczy co? Windows rozpozna i będzie używał całe 4GB? Czy też po prostu tyle ile da rade zużyje? Chciaż mam na Windows 20GB partycje. Chyba nawet programu żadnego nie zainstaluje który by tyle pamięci potrzebował ![]() @webdicepl: też mam Toshibę. I bardzo by mi zależało, żeby Linux wykrywał całe 4 GB. Jaki ma ten Twój zajomy procek (ze wsparciem dla 64 bitów czu bez)? I właściwie to: co nie wykrywa całych 4GB, laptop (bios) czy system operacyjny? Ten post edytował Jabol 2.03.2008, 19:29:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli chodzi o Viste 32-bit to może być problem http://support.microsoft.com/kb/929605/en-us
też posiadam Viste Business jednak mam 1gb ram i nie mam problemów. na temat linuksa z 4gb ramu się nie wypowiadam (brak linuksa, brak takiej ilości ramu), choć podejrzewam, że poprawnie zostanie poprawnie wykryte 4gb. -------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a mówią że Vista wykorzystuje pełne 4gb ramu na starcie (skoro wykorzystuje to musi tez wykrywać) ;P
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio mialem stycznosc z 32bitowa Vista na Dellu... nie pamietam parametrow tego lapka, ale 4GB RAMu posiadał...
moim zadaniem bylo przeinstalowac system do XP... Vista wykrywała całość, 4GB RAM, a XP wykrył nieco ponad 3GB RAM... Z tego co widziałem, to można mieć pewność że Vista tyle RAMu obsłuży ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
32 bit system wykrywa 3 GB lub 3,13 GB (Vista) RAM. Żeby można było używać w pełni 4 GB to trzeba, jak zostało napisane to we wspomnianym http://support.microsoft.com/kb/929605/en-us:
INTEL:
Z Linuxem nie wiem jak jest, ale te od dawna są technicznie bardziej zaawansowane od Windowsów, chociażby ze względu na o wiele krótszy czas pojawiania się nowszych wersji tegoż jądra, jak i otwartość kodu i powiązane z tym możliwości patchowania i kompilacji dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkownika. @Jabol, poniżej: Racja. Mea culpa. Ten post edytował sztosz 3.03.2008, 11:37:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@sztos: Linux, a nie GNU/Linux. GNU/Linux to cały system a Linux to jądro. Mówisz o jądrze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja posiadam 4 gb ramu, i aktualnie siedze na 32bit-xp (zamierzam się zaopatrzyć w 64xp)
wszytko działa ok, tylko nie wykrywa 4gb tylko 3096 mb ... mam 2 x 2gb mój kuzynek ma viste home premium 32 bity i u niego jest to samo, |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
a plik wymiany masz wyłączony? i włączone w boot.ini /PAE? bo mnie to zawsze ciekawiło czy mozna zmusic xp 32bit zeby chgociaz widział pełne 4gb
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 21.06.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie bawiłem się w to ;p
zamierzam przejść na 64bitowy system ;p |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
czyli sie nie dowiem tak szybko i bede musiał kiedys na wlasnym sprzecie sprobowac, heh
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Znajomy o którym wcześniej wspomniałem po zainstalowaniu Windows Visty ma całe 4 GB ramu. W środę podam wam model laptopa.
|
|
|
![]()
|
|
jeżeli ma widoczne 4gb ramu w so to pewnie ma viste 64 ;d
---- a tutaj takie lekkie moje spostrzeżenie .. ;p trochę się dziwie takim sklepom jak VOBIS, mój kuzyn kupił tam komputer : 4gb ramu c2q 2.66 500gb etc... on był jako zestaw, dlatego się dziwie ponieważ do niego była dołączona vista 32bity... czyli już na wejście odpada w pełni wykorzystywany ram... ale jak się rozmawia ze sprzedawcą to on cały czas podkreśla to, że są 4gb ramu ! Ten post edytował rvk 10.11.2008, 22:15:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od pewnego czasu mam nowy sprzęt i wnętrze:
Procek 64 bit Ram 4gb(2x2gb) System Vista 32bity Dlaczego 32bity, nie mam sterowników i niektórych programów z których korzystam inie zamierzam zaprzestać... Vista widzi 4 gb ale korzysta z ~3,326Gb jakieś 700Gb się marnuje. -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od kilku miesięcy korzystam z XP x64 i Visty x64. Nie zauważyłem żadnych istotnych wad systemów 64 bitowych. O ile z XP pojawiają się czasem drobne kłopoty (nie znalazłem sterowników do starego aparatu) to przynajmniej dla mnie, na Viście problemy ze sterownikami nie istnieją. Na obu systemach każdy program działa jak działał, pomijając te, które instalują swoje drivery.
Podsumowując, o ile używanie XP 32 na 64 bitowym procesorze ma jakieś uzasadnienie, to Visty już nie ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
ten ram ktorego systemn nie widzi nie jest marnowany wbrew obiegowej opinii
![]() ![]() ![]() wiec nawet jak system poakzuje pelne 4gb to i tak calych do wykorzystania nie ma |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam 4gb ram (1x4gb) DDR2 i w Viscie mi pokazuje że mam 4gb. Wszystko odziała sprawnie...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do ja zrobie małe pod zapytanie.
Jeżeli mam viste 32bit. i wykryje ona tylko 3gb, czy jednoznacznie oznacza to że gra też będzie mogła wykorzystać tylko tyle co winda czy użyje pełnej mocy. (Dajmy na to taki fallout 3;P ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 08:27 |