![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam mały problem, wydaje mi się że takie rozwiązanie powinno działać ale nie działą do końca tak jak chcę
posiadam dwie tabele: 1). zawiera wszystkie kategorie 'gr_categories' Kod | cat_id | cat_name | +--------+----------+ 2). łączy artykuły z kategoriami 'gr_seq_cat_art' (w jednej kolumnie jest id artykułu w drugiej id kategorii) Kod | seq_art_id | seq_cat_id | +------------+------------+ w pliku PHP mam:
Natomiast w pliku *.tpl mam: Kod <select size="10" multiple="multiple"> {foreach from=$all_folders item=all_folders} <option value="{$all_folders.cat_id}" {if $all_folders.seq_art_id == $art_id_selected}selected="selected"{/if}>{$all_folders.cat_name}</option> {/foreach} </select> Założenie jest takie żeby wyświetlić całe drzewo kategorii i zaznaczyć te do których jest przypisany artykuł w tabeli 'gr_seq_cat_art', bo może być przypisany do kilku kategorii. Problem w tym że wyświetlane kategorie się powtarzają, a nie chce żeby się powtarzały:/ Z góry dziękuje;) chyba udało mi się znaleść rozwiązanie Kod SELECT gr_categories.*, gr_seq_cat_art.* FROM gr_categories LEFT JOIN gr_seq_cat_art ON gr_categories.cat_id=gr_seq_cat_art.seq_cat_id AND gr_seq_cat_art.seq_art_id='$art_id_selected' GROUP BY gr_categories.cat_id narazie zachowuje się tak jak powinien, ale proszę jeszcze żeby ktoś lepiej się na tym znający zerkną swoim okiem na to zapytanie. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 14:20 |