![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Na pewno wielu z Was rozważało sytuacje której wszystkie odwołania przechodzą przez jeden plik np index.php. Sytuacja nie była by w żaden sposób kłopotliwa do momentu w którym zaczynamy budować moduł do logowania. I tak tworząc własny kontroler mamy następującą sytuację: <?php session_start(); require_once('controler.php'); $control = new Controler(); if ((!empty($_COOKIE['PHPSESSID'])) && (isset($_SESSION['zalogowany']))) { $control->pokaz_panel(); } elseif (isset($_POST['zaloguj']) ) { $contol->logowanie(); } else { $control->formularz_do_logowania() } ?> Moje pytanie nasuwa się już na samej górze, a mianowicie: - jeżeli ktoś jest zalogowany to dobrze było by sprawdzać czy istnieje jego sesja w tablicy $_SESSION, więc musimy wywołać tworzenie sesji session_start() - ale z drugiej strony puszczając wszystko przez jeden plik index.php zaczynamy tez od formatki do logowania i tutaj też na dzień dobry mamy session_start(), które powoduje utworzenie pustego liku sesji na dysku serwera, a właśnie takiej sytuacji chciałbym uniknąć. Czy ktoś ma jakieś sugestie ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trochę nie zrozumiałem, ale postaram się coś wypocić.
Mam index.php: (standardowo taki)
Jeśli potrzebuje użyć klocka users to dodaje
i jeśli on ma potrzebe wywołania $oSession->start() z plugina Session to to zrobi. Drugi raz start() nie wywoła bo tak nakazałem pluginowi session. Jeśli potrzebuje w całym systemie używać np klocka Menu (np. left) to daje
albo jeszcze lepiej w jakimś pliku konfiguracyjnym to trzymać
To taki przykład ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:41 |