![]() |
![]() |
--slawek3422-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, mam problem ze zrozumieniem kodu
![]()
Tyle co wiem to to że wynikiem działania tego kodu jest 6 losowych liczb oddzielonych przecinkami, ale nie wiem jak to działa ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. tworzymy tablice w ktorej bedą przechowywane liczby ($liczby = array()
![]() 2. ustawiamy założenie że maksymalna liczba wygenerowana nie będzie przekraczać 100 - wynik_liczba 3. rozpoczynamy generowanie liczby (początek pętli) 4. sprawdzamy czy rozmiar tablicy przechowującej wygenerowane liczby jest mniejszy od 6 (count($liczby) < 6) 5. jeśli rozmiar tablicy przechowującej wygenerowane liczby jest większy lub równy 6 to skocz do pkt 9. 6. losujemy liczbę losową z przedziału 1, wynik_liczba 7. sprawdzamy czy wygenerowana liczba znajduje sie już w tablicy wynikowej (array_search) 7a. jesli liczba nie znajduje się w tabeli wynikowej to dodajemy ją do tablicy (array_push) 8. skocz do 4. 9. pobierz bierzący element na który wskazuje iterator z tablicy wynikowej 10. jesli iterator wskazuje koniec tablicy skocz do 12. 11. do łańcucha dopisz na koniec wygenerowaną liczbę i dodaj przecinek zaraz po nim 12. wytnij ostatni znak z wygenerowanego łańcucha znaków i wynik zapisz dotego samego łańcucha Algorytm opisany powyżej to to co chciałeś, ale lepiej sam sobie to przeanalizuj bo tak to nie wiem czy coś z tego wyniesiesz -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:17 |