![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Wpadłem na pomysł, i może i to pytanie nadaje się do przedszkola, ale sam nie wiem czy to ma sens i czy przez to aplikacja będzie działać szybciej.
Co zostanie wykonane szybciej? Przetworzenie danych z pliku xml (w którym zapisane są newsy czy artykuły) za pomocą wyrażeń regularnych czy zapytanie myqsl?? Za każdym dodaniem danych dane zostaną zapisze w bazie i zostanie wygenerowany plik xml z danymi które zawiera baza. Czy to się opłaca? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 26 Dołączył: 29.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co chcesz przetworzyć XML za pomocą wyrażeń regularnych?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 26 Dołączył: 29.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
To jest genialne plusik dla ciebie, ale twierdzisz że to bedzię szybsze niż zapytania?
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem, nie sprawdzałem. Ale korzystanie z bazy danych RACZEJ powinno być szybsze.
|
|
|
![]()
|
|
No tak, ale z drugiej strony mamy gotowe API...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działanie na plikach jest szybsze, ale nie za bardzo wygodne i na xmlu może chodzić wolniej, bo musisz to przekonwertować, najlepiej cache bazy danych rób, jesli tak dbasz o szybkość.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Działanie na plikach jest szybsze, Wszystko zależy jakie działanie. Odczyt - może, inne - nie bardzo. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mhhh, no tak. Mówiłem raczej o odczycie, jesli chodzi o cache to "prawie" na tym to polega
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CASHE bazy danych?? przepraszam nie jestem doświadczony możesz mnie oświecić na czym to polega, bo myślałem że rozwiązanie z xml'em można nazwać właśnie CHASCHE'owaniem...
|
|
|
![]()
|
|
Teoretycznie tak, bo to jest podobne. Ale wydajniej będzie stosować file_put_contents('baza.txt', serialize($aDaneZBazy)); i odczyt unserialize(file_get_contents('baza.txt'));
![]() Działa to na zasadzie. Jeśli nie ma cache, pobierz dane z bazy i zapisz do cache oraz wyświetl. Jesli jest plik cache to pobierz z niego dane i wyświetl. Jak dodasz np. newsa to usuwasz odpowiedni plik cache i już ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie, plusik dla ciebie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:43 |