![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Nie będę owijał w bawełnę i od razu powiem o co chodzi ![]() Przykładowo mam 10 ocen,do każdej jest współczynnik, z testów współczynnik 4, z kartkówek 3, z odpowiedzi 2. Załóżmy, że moje oceny wyglądają tak: testy 5 4 (współczynnik 4) kartkowki 5 3 4 6 3 (współczynnik 3) odpowiedź 1 2 3 (współczynnik 2) A wzór wygląda tak Kod ocena1*wspolczynnik1 + ocena2*wspolczynnik1 + ocena3*wspolczynnik2 + ocena4*wspolczynnik2 itd.. ------------------------------------------------------------------------------------------------------- ilosc ocen ze wspolczynnikiem1+wspolczynnik1 + ilosc ocen ze wspolczynnikiem 2*wspolczynnik 2 itd... Proszę o samo naprowadzenie mnie na rozwiązanie ![]() ![]() Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 3 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok to mala podpowiedz, najprostszy sposob to taki:
Zrob tablice $testy, $kartkowki, $odpowiedzi. W tych tablicach trzymasz oceny, sumujesz je i mnozysz przez wspolczynnik. bo to:ocena1*wspolczynnik1 + ocena2*wspolczynnik1 + ocena3*wspolczynnik2 + ocena4*wspolczynnik2 itd.. jest równe:(ocena11 + ocena2)*wspolczynnik1 + (ocena3 + ocena4)*wspolczynnik2 itd.. Nie popatrzylem wczesniej na Twoją strone, mam inną radę. Nazywając elementy formularza tez mozesz korzystac z tablic np.
W PHP odwolujesz sie do tego (zakladając ze wyslales formularz przez POST) tak:
Wlasciwie to na 100% nie jestem pewien ale mozesz sprobowac. Ten post edytował Grzesiek 29.02.2008, 19:10:43 -------------------- Linux is like wigwam, no windows, no gates and an apache inside.
Mój blog łebmasterski (po angielsku) Web Development Blog. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Testy, kartkówki i odpowiedzi były przykładowe. W rzeczywistości współczynnikiem może być każda liczba od 1 do 6. Strona ma wyglądać tak Jeżeli ktoś wpisze jedną ocenę ze współczynnikiem 1 to mnoży ilość ocen ze współczynnikiem czyli 1*współczynnik czyli 1 Jeżeli wpisze 3 oceny ze współczynnikiem 1 to mnoży ilość ocen czyli 3*współczynnik czyli 1
Jednak proszę o jakąś większą podpowiedź :] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:47 |