![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 196 Pomógł: 2 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy, że pobieram sobie listę newsów i do każdego z nich chcę pokazać ile jest komentarzy, chciałbym sie dowiedzieć czy lepszym rozwiązaniem będzie jeżeli będę zliczał przy każdym pobieraniu tej listy newsów liczbę komentarzy (w osobnej tabeli) czy jak stworzę kolumnę w tabeli z newsami i do każdego z nich, jeżeli dodam/usunę komentarz będzie modyfikowana wartość komentarzy? Mi się wydaje, że to drugie rozwiązanie jest lepsze, bo częściej będą pobierane newsy niż dodawane/usuwane komentarze. Co o tym sądzicie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie zależy to od potencjalnej popularności aplikacji webowej. Jeżeli przewidujesz dużo komentarzy, inkrementuj jakieś dodatkowe pole licznikowe, jeżeli komentarzy nie będzie ogrom, stosuj zliczanie na bieżąco. Zawsze to oszczędność 1 bajta na rekordzie.
Dużo newsów, mało komentarzy -> zliczanie na żywo Dużo komentarzy, mało newsów -> zliczanie w bazie Reszta - do elastycznego osądu ![]() -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 05:38 |