![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-nawon- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Prosze o pomoc przy napisaniu skryptu, który zmieniałby nazwe dowolnego pliku graficznego na określony. Problem wynika z tego że kamera ip wysyła na ftp pliki w formacie np. motion-2000-01-05-03-01-06.jpg a chce żeby za kazdym razem pliki były zmieniane na plik motion.jpg (byłby w kółko nadpisywany).Pliki pojawiają się na serwerze co sekunde, więc skrypt musiałby działac równie często |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może funkcja system(); ?
Ten post edytował Maciekbjw 28.02.2008, 17:38:03 -------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
WRONA.IT - pozycjonowanie stron www.ecyklopedia.pl |
|
|
-nawon- |
![]()
|
Goście ![]() |
moze chodzi Ci o to... spróbuj rename(); tyle to i ja wiem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Chcesz uruchamiać skrypt co sekundę? Trochę bez sensu, lepiej napisz skrypt który będzie usuwał zdjęcia co np. godzinę.
|
|
|
-nawon- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chcesz uruchamiać skrypt co sekundę? Trochę bez sensu, lepiej napisz skrypt który będzie usuwał zdjęcia co np. godzinę. ok ale najważniesze jest to żeby pliki zmieniały nazwe zawsze na ta samą (chyba że powiecie jak napisać kod wyświetlający na stronie wciąż pojawiajace się nowe obrazki ) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.htaccess
Kod RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule images/motion.jpg showimage.php [L] + skrypt który wyszuka najnowsze zdjęcie i prześle je do przeglądarki. Przydatne funkcje: glob" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual readfile" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Dodatkowo możesz, tak jak mówił ~webdicepl, odpalać cronem inny skrypt, który będzie ci co godzinę wywalał stare zdjęcia zapychające dysk. -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
-nawon- |
![]()
|
Goście ![]() |
dzieki ale mam już strone ktora wyswietla plik motion.jpg chodzi mi tylko o to jak napisać prosty skrypt php do zmiany nazwy pliku, cos w stylu rename(dowolny_plik.jpg, motion.jpg). Jedyne czego nie wiem to jak zdefiniowac "dowolny_plik", próbuje z różnymi * i krzaczkami ale nic nie działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 11:36 |