![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
zacząłem czytać książkę PHPi MySQL Tworzenie Stron WWW itd i po przeczytaniu jakichś 80 stron natrafiłem na pierwszy problem otóż w przykładzie podanym w książce przy próbie zapisania jakiegoś zamówienia do pliku tekstowego ok wszystko się zapisuje ale nie wiem dlaczego nowego zamówienia nie zapisuje w następnej linii tylko doczepia do poprzedniego na końcu załączam kod Kod <?php // utworzenie krótkich nazw zmiennych $iloscopon = $_POST['iloscopon']; $iloscoleju = $_POST['iloscoleju']; $iloscswiec = $_POST['iloscswiec']; $adres = $_POST['adres']; $adres = $_POST['adres']; $DOCUMENT_ROOT = $_POST['DOCUMENT_ROOT']; ?> <html> <head> <title>Czêœci samochodowe Janka — wyniki zamówienia</title> </head> <body> <h1>Czêœci samochodowe Janka</h1> <h2>wyniki zamówienia</h2> <?php $data=date('H:i, jS F'); echo '<p>Zamówienie przyjête o '; echo $data; echo '</p>'; echo '<p>Zamówienie Pañstwa wygl¹da nastêpuj¹co: </p>'; $ilosc=0; $ilosc=$iloscopon+$iloscoleju+$iloscswiec; if( $ilosc == 0 ) { echo 'Na poprzedniej stronie nie zosta³o z³o¿one ¿adne zamówienie!<br />'; } else { if ( $iloscopon>0 ) echo $iloscopon.' opon<br />'; if ( $iloscoleju>0 ) echo $iloscoleju.' butelek oleju<br />'; if ( $iloscswiec>0 ) echo $iloscswiec.' œwiec zap³onowych<br />'; } $wartosc=0.00; define('CENAOPON', 100); define('CENAOLEJU', 10); define('CENASWIEC', 4); $wartosc =$iloscopon * CENAOPON + $iloscoleju * CENAOLEJU + $iloscswiec * CENASWIEC; $wartosc=number_format($wartosc, 2, '.', ' '); echo '<P>Wartoœæ zamówienia wynosi '.$wartosc.'</P>'; echo '<P>Adres wysy³ki to '.$adres. '</P>'; $ciagwyjsciowy = $data."\t".$iloscopon." opon \t".$iloscoleju." butelek oleju\t" .$iloscswiec." swiec zap³onowych\t".$wartosc ."PLN \t". $adres."<br>"; // otwarcie pliku w celu dopisywania @ $wp = fopen("sciezka do pliku .txt", 'ab'); if (!$wp) { echo '<p><strong> Zamówienie Pañstwa nie mo¿e zostaæ przyjête w tej chwili. ' .'Proszê spróbowaæ póŸniej.</strong></p></body></html>'; exit; } fwrite($wp, $ciagwyjsciowy, strlen($ciagwyjsciowy)); fclose($wp); echo '<p>Zamówienie zapisane.</p>'; ?> </body> </html> proszę o pomoc bo takie drobiazgi doprowadzają mnie do szału. pozdrowionka to jeszcze ja zeby uściślić chciałbym żeby po otwarciu pliku txt wyglądało to tak Kod wiersz 1 wiersz 2 a nie tak Kod wiersz 1 wiersz 2
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$ciąg_wyjściowy - zamień \t na \n
-------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kurcze nie działa
zrobiłem już coś takiego Kod $ciagwyjsciowy = 'ciag wyjsciowy'."\n"; i jak uruchomiłem skrypt dwa razy znowu zobaczyłem w pliku txt Kod ciag wyjsciowy ciag wyjsciowy a chciałem żeby wyszło Kod ciag wyjsciowy
ciag wyjsciowy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamień \n na \r\n
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
radex_p już Cię lubie poszło bez problemów jeszcze tylko rozszyfruj dla mnie -> \r <- co to znaczy i będzie super
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na jednym systemie operacyjnym znak końca linii to \r\n (\r to powrot karetki do poczatku linii, \n to znak nowego wiersza), na innych systemach wystarcza samo \n.
Dlatego tez czasami jak na Windowsie otwierasz plik z Linuksa, to zamiast ładnego sformatowanego tekstu widzisz takie kwadraciki []. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 10:26 |