![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-darkowski- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam
Mam skrypt komentarzy i chciałbym żeby była wyświetlana data wystawienia oraz żeby wyglądało to tak: np. 27 luty 2008 o 10:34 z sekundami lub bez i miesiąć może być napisany cyframi czyli np. 27.02.2008 Napisał: np. Darkowski No i tutaj treść komentarza oto skrypt: dodawacz.php CODE <form action="zapis.php" method="POST"> <table width="100%"> <tr> <td width="7%">Autor</td> <td width="93%"> <input type="text" name="autor" size="38" /></td> </tr> <tr> <td width="7%">Treść</td> <td width="93%"> <textarea name="tresc" style="width: 251; height: 150;" rows="1" cols="20" ></textarea></td> </tr> <tr> <td > </td><td> <input type="submit" value="Dodaj" /></td> </tr> </table> </form> <table class="all" border="0" width="100%"> <tr> <td><?php include "wiadomosc.php"; ?></td> </tr> </table> zapis.php CODE <?php $fp=fopen("dane.php","a+"); flock($fp,LOCK_EX); fwrite($fp,$_POST["autor"]."|".$_POST["tresc"]."\n"); flock($fp,LOCK_UN); fclose($fp); ?> co tu zmienić? z góry dzięki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Tylko będzie miesiąc po angielsku. Musisz pokombinować prze wyświetlaniu i zamieniać nazwy angielskie na polskie. --edit Bez kombinowania: zamast date() daj
![]() Pozdrawiam, -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
-darkowski- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zrobiłem tak jak pisaliście ale dalej nie pokazjue daty.
Poniżej daje jeszcze kod który wyświetla wysłane komentarze. plik wiadomosc.php CODE <?php $linia=explode("\n",file_get_contents("dane.php")); // kolejne linie sa zapisywane jako kolejne elementy tablicy "linia" $ilosc=count($linia); // ilosc linii/newsów for($c=$ilosc-1;$c>=0;$c--) { $element=explode("|",$linia[$c]); // kolejne czesci linii sa rozdzielane jako elementy tablicy "element" echo "<table><tr><td>".$element[1]."</td></tr><tr><td><u>".$element[0]."</u></td></tr></table>"; } ?> |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
A i jeszcze żeby najpier była wyświetlana data potem nick a na końcu komentarz, czyli np:
27 luty 2008 o 10:54 Napisał: Darkowski Treść: blablabla i żeby nick nie był podkreślony tzn.żeby nie było ta: Darkowski tylko Darkowski |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Z podkreśleniem nicka już sobie poradziłem ale nadaj nie potrafie zrobić żeby było tak jak pisałem wyżej.Z góry dzięki jeszcze raz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
To pokaż te Swoje próby.
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
-darkowski- |
![]()
|
Goście ![]() |
wejdź na www.niedojeby.lua.pl/dodawacz2.php
a po drugie zauważyłem że jak w oknie TREŚĆ napisze jakąś tereść i dam ENTER a potem dopiero DODAJ to wtedy widać date ale nie wiem czemu od razu nie widać. Pomóż prosze |
|
|
![]()
|
|
No i co? Ty mi nie pokazuj strony, tylko kod php, kŧórym próbowałeś zrobić to, co mówisz. ZAczynam podejrzewać, że wogóle nic nie robiłeś
![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
-darkowski- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ale mi tylko się udało zrobić żeby nie był nick podkreślony i żeby był najpierw nick a potem treść tylko nie wiem co zrobić żeby ta data była od razu wyświetlana a kod zmieniłem w ten sposób
widomosc.php CODE <?php $linia=explode("\n",file_get_contents("dane.php")); // kolejne linie sa zapisywane jako kolejne elementy tablicy "linia" $ilosc=count($linia); // ilosc linii/newsów for($c=$ilosc-1;$c>=0;$c--) { $element=explode("|",$linia[$c]); // kolejne czesci linii sa rozdzielane jako elementy tablicy "element" echo "<table><tr><td>".$element[0]."</td></tr><td>".$element[1]."</td></tr></table>"; } ?> mała zmiana a cieszy(-: ale co dalej nie wiem czy w pliku zapisz.php czy w wiadomosc.php musze zmienić ale chyba w wiadomosc.php coś trzeba zmienić |
|
|
-darkowski- |
![]()
|
Goście ![]() |
A strone podałem po to żebyśsobie sam sprawdził i zrobił testa kiedy widać date a kiedy nie i co z tym żeby było koło nicka było napisane DODAŁ lub NAPISAŁ: i dopiero nick. Nie wiem czy mnie ktoś rozumie bo jak pisząc nie potrafie tak bardzo wyjaśnić o co mi chodzi i dlatego ta strona którą podałem
|
|
|
![]()
|
|
Hm. MOże winny jest znak końca lini. Zmień na \r\n
jeśli nie pomoże, to pokaż wynik działania funkcji
|
|
-darkowski- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ten pierwszy system nie działa a ten drugi to gdzie mam wkleić do zapisz.php czy wiadomosci.php
|
|
|
-darkowski- |
![]()
|
Goście ![]() |
I jeszcze jedno zauważyłem że jak dam w wiadomośc.php $element=explode("||",$linia[$c]); a nie $element=explode("|",$linia[$c]); to widać wszystko razem z datą tylko że w jednej lini a nie jedno pod drugim
|
|
|
![]()
|
|
Czy naprawdę trzeba Ciebie za rączkę prowadzić? Odrobina samodzielności! Jeśli proszę, abyś wkleił coś, co operuje na zmiennej, to chyba można sie domyślić w jakim pliku, prawda? Programowanie to sztuka rozwiązywania problemów.
|
|
-darkowski- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wkleiłem ale też nie działało ale wymyśłiłem takie coś tzn dodałem do wiadomosc.php takie coś
echo "<table><tr><td>".$element[1]."</td></tr><tr><td>".$element[2]."</td></tr></table>".$element[0]."</td></tr></table>"; i dzięki temu wyświetla date tylko teraz kombinuje w ustawieniach kolejności wyświetlania i nie moge zrobić żeby najpierw data potem nick poten treść |
|
|
![]()
|
|
Tak się zastanawiałem właśnie, kiedy wpadniesz na to, że musisz podać kolejny element tablicy
![]() No masz to jak na tacy, wiec nie pisz, że nie potrafisz zamienić miejscami kilku zmiennych! Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
-darkowski- |
![]()
|
Goście ![]() |
Hehe ale naprawde ja nie potrafie php (-: ani troche tylko kombinuje no i kombinowałem już chyba na wszystkie sposoby i nie wychodziła mi taka kolejność jak chciałem a po drugie wiesz jak gdzie trzeba dopisać słowo NAPISAŁ lub DODAŁ żeby koło tego słowa byłwidoczny nick. No to jeżeli to jużzrobie to naprawde daje ci spokój(-:
|
|
|
![]()
|
|
|
|
-darkowski- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak to jużzrobiłem i to przed Toba(-: a teraz kolejny problem czyli dodaje takie coś
i niby działa ale nie wiem dlaczego cały czas na górze pisze NAPISAŁ: no i też nie wiem jak zrobić żeby był inny kolor tzn chciałbym żeby data i słowo Napisał był na czerwony. Jeszcze raz dzięki wiem że nudny jestem ale zależy mi bo już się tyle z tym męcze że głowa boli a dziś to jakiś przełom bo już tyle zrobiliśmy więc skończy to do końcaa i spokój. |
|
|
-darkowski- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ja chcesz to zrób sobie testa na www.niedojeby.lua.pl/dodawacz2.php
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |