![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki kod:
Kod $ip = $_SERVER["REMOTE_ADDR"]; $query6="SELECT * FROM ip_oddane WHERE ip=".$ip; $result6=mysql_query($query6); if ($result6) { echo "<br>"; echo "Już głosowałeś na ten film!"; } IP przechowuje w bazie danych jako VARCHAR(21) dlaczego jednak nie mogę wybrać ip z bazy? wiem, że nie mogę bo IF nie działa |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a zrób tak:
wrzuć to co otrzymasz do phpmyadmin'a i masz rozwiązanie ![]() pozdr. ps: musisz dać $ip w ciapki, czyli zrobić jak już to:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Weź ty lepiej sprawdź co zwraca mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 29.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Weź ty lepiej sprawdź co zwraca mysql_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Sprawdziłem i dalej nie wiem gdzie mam błąd, zawsze tak wykonywałem i wszystko było ok. |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to powiedz co zwraca? Na pewno tak nie robiłeś.
|
|
|
![]()
|
|
No to powiedz co zwraca? Na pewno tak nie robiłeś. Cytat mysql_query() zwraca identyfikator wyniku (lub FALSE w przypadku niepowodzenia) dla zapytań typu SELECT jednak dalej nie wiem jak poprawić błąd, czy mógłbyś mi napisać jak powinna poprawnie wyglądać instrukcja? |
|
|
![]()
|
|
To powiedz teraz co ma identyfikator wyniku do tego czy jakiś IP jest w tabeli? Teraz przeczytaj dalszą część opisu tej funkcji.
|
|
|
![]()
|
|
To powiedz teraz co ma identyfikator wyniku do tego czy jakiś IP jest w tabeli? Teraz przeczytaj dalszą część opisu tej funkcji. Wg mnie to jesli ip jest w bazie to wtedy coś zostanie zwrocone i wykona sie IF a jesli nie ma ip w bazie to nic nie zostanie zwrocone i instrukcja IF zostanie pominieta |
|
|
![]()
|
|
No to źle rozumiesz i źle czytasz. Identyfikator wyniku jest zwracany zawsze (nie ważne że z brakiem wyników). Jak byś raczył przeczytać całe to byś się dowiedział:
Cytat Przyjmując, że zapytanie się powiodło, można użyć mysql_num_rows()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual by uzyskać informację o liczbie wierszy zwróconych w instrukcji SELECT,
|
|
|
![]()
|
|
dzięki za pomoc
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 18:41 |