![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 1 Dołączył: 24.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przykladowo strona wyglada tak:
![]() czarny i czerowny div jeden pod drugim, div czarny a w nim menu, linki i kolejny div [biale pole] odczytujacy konkretna zawartość po kliknięciu w menu:
i link do tego wygląda przykładowo tak: Kod <a <?php if ($_GET["jeden"] == "mail") {echo("id=\"active\"");}?> href='panel.php?jeden=mail'>Mail</a> taka sama sytuacja jest w divie czerownym jednak do odczytu innych stron:
Kod <a <?php if ($_GET["dwa"] == "mail2") {echo("id=\"active\"");}?> href='panel.php?dwa=mail2'>Mail</a> i teraz... chciałbym zrobić tak: jeśli w div czarnym klikne i wybiore jakaś pozycje np. "edycja" a potem klikne w divie czeronym na "mail2" to chciałbym aby w divie czarnym zawartość pozostała bez zmian, w takiej postaci jakiej jest teraz przy zmianach w którymś divie zawartośći przechodzą do "stron startowych" np. Kod else if(!isset($_GET["dwa"])) { include("start2.php");} Można taki efekt uzyskać przez PHP? [ wiem że można przy pomocy JS ale taki efekt mi nie odpowiada] hmm nikt nie wie? Ten post edytował pijanyadmin 26.02.2008, 23:16:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli dobrze kumam, to jeśli chcesz zachować zawartości obu divów, to musisz skorzystać z pewnej sztuczki. W chwili obecnej w linkach w pierwszym divie gubisz wogóle wartość zmiennej 'dwa' (nie ma jej w tych linkach), więc jak to możliwe, by była ona pamiętana? W drugim divie jest odwrotnie - gubisz wartość zmiennej 'jeden' - również nie ma jej w linkach...
Dlatego musisz zrobić to mniej więcej w ten sposób: Kod <?php //linki pierwszego diva echo "<a href='index.php?jeden=start&dwa=".$_GET['dwa']."'>link 1</a>"; echo "<a href='index.php?jeden=mail&dwa=".$_GET['dwa']."'>link 2</a>"; //linki drugiego diva echo "<a href='index.php?jeden=".$_GET['jeden']."&dwa=start1'>link 3</a>"; echo "<a href='index.php?jeden=".$_GET['jeden']."&dwa=mail1'>link 4</a>"; ?> W przypadku pierwszego diva 'recznie' nadajesz wartosci dla zmiennej 'jeden', a dla zmiennej dwa musisz odczytać bieżącą wartość, a dla diva nr 2, odwrotnie - odczytujesz bieżącą wartość zmiennej 'jeden', a 'ręcznie' nadajesz wartość zmiennym dwa... Jak dobrze zrozumiałem, posta, to z tym własnie masz problem...? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 1 Dołączył: 24.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak o to właśnie chodzi, tylko nie zrozumiałem jednej rzeczy... mianowicie skąd mam pobierać
Kod $_GET['jeden'] $_GET['dwa'] poza tym jeśli zrobie tak jak to opisałeś to nizbyt ten motyw działa... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 37 Dołączył: 27.02.2008 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten $_GET['jeden'] pobiera ci aktualną wartość zmiennej jeden z linka strony wyświetlonego w przeglądarce..
Załóżmy że masz adres twojej strony: www.twojastrona.pl/index.php?jeden=start&dwa=mail to zmienna $_GET['jeden'] będzie równa "start" i według tego co napisałem wyżej: Kod echo "<a href='index.php?jeden=".$_GET['jeden']."&dwa=start1'>link 3</a>"; pliczek index.php wygeneruje taki link: index.php?jeden=start&dwa=start1 nie wiem jak jaśniej mogę to napisać ![]() ![]() Ten post edytował nitek 28.02.2008, 13:37:15 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
emm mam mały zgryz z tym $_GET
Wszytko jest ok tak jak podałeś tylko problem pojawia się przy jeszcze jednym linku prowadzącym do 3 pola które jest includowane Kod index.php?jeden=mail&dwa=rodzaj i ale załóżmy że w "jeden" jest jeszcze jeden div który się includuje i trzeba do niego osobne zapytanie który wyglada tak: Kod index.php?jeden=mail&trzy=dzielnica&dwa=status wczytanie tego getem nie stanowi problemu bo działa to na tej samej zasadzie co poprzednie przykłady, ale jeśli chce przełączyć się też w "dwa" to już mam problem Kod index.php?jeden=mail[b]&trzy=dzielnica[/b]&dwa=status nie wiem jak zrobić aby "trzy" był "opcjonalny" pobierany w GET |
|
|
![]()
|
|
moim zdaniem powinno wystarczyć coś takiego.
Jeśli mam do tematu złe podejście, proszę, by ktoś mnie poprawił... ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 00:25 |