![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
czy ktoś wie jak pogodzić ze sobą te dwie rzeczy. Mam na stronie linki zrobione w GREYBOX'ie (otwiera się nowe okienko), oprócz tego chce na tej samej stronie pokazać małą mapke google maps. I problem pojawia się wówczas, kiedy umieszczam ten kod:
czyli coś, bez czego nie zobaczę mapki, ale wówczas nie działa mi greybox. Dzięki za pomoc PW |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szczerze mówiąc nie do końca rozumiem...
przecież onunload to: Cytat The onunload event occurs when a user exits a page ... czyli przy opuszczaniu strony a zdarzenie onload to: Cytat The onload event occurs immediately after a page or an image is loaded. .. czyli po załadowaniu strony te dwa zdarzenia nie są ze sobą w żaden sposób (w szerszym sensie) skorelowane, więc w czym problem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyjaśnię zatem może bardziej zrozumiale:
te 2 zdarzenia są jak słusznie zauważyłeś od siebie niezależne. Mnie najbardziej interesuje onload, które ładuje od razu po wczytaniu funkcję load() z google maps. Niestety ta funkcja gryzie się z czymś mi bliżej nieokreślonym w greybox (http://www.orangoo.com/labs/GreyBox/) Rozwiązałem to zatem na ten czas w ten sposób, że funkcję load() ładuję dopiero po kliknięciu (zdarzenie onclick). niestety musiałem ukryć zatem mapkę i dopiero po kliknieciu na link pojawia sie ona na stronie (ukryty div: slideToggle w jquery) Reasumując wyrzuciłem z <body> zdarzenie onload i jest git, ale jak zrobić, by załadować load() bez klikania i nie wstawiając go w body ? thx. PW |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 35 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardziej dział Javascript no ale cóż. Chodzi generalnie o to że te wszystkie bajery jak GrayBox, LightBox czy innyBox działają na takie zasadzie że w momencie wczytywania pliku JS on uruchamia funkcję "obserwującą" załadowanie się strony a konkretniej to obiektu window. Dlatego jak dodałeś nowy element do tagu <body> to nadpisałeś te ustawienia, które wczytują się poprzez GreyBox'a. Rozwiązanie jest proste. Dopisz poniższy fragment kodu PO wczytywaniu greybox'a ale TUŻ PRZED <body> i powinno pomóc.
Ten post edytował arecki 26.02.2008, 23:11:29 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz po prostu funkcję inicjującą googlemaps wywołać po załadowaniu strony wprost. wklej do kodu:
na samym końcu kodu swojej stronki (między znaczniki </body> i </html>) - skutek będzie taki sam jak dla <body onload="load();"> -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
możesz po prostu funkcję inicjującą googlemaps wywołać po załadowaniu strony wprost. wklej do kodu: na samym końcu kodu swojej stronki (między znaczniki </body> i </html>) - skutek będzie taki sam jak dla <body onload="load();"> I tak też uczyniłem. Dzięki, Temat zamknięty. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 00:50 |