![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tabeli produktu jest pole cena i waluta_id.
Tabela waluty to id | nazwa_waluty Zastanawiam się, jak sortować produkty wg ceny. Mam aktualne kursy oczywiście, tylko, jak to wykorzystać?. Może dodatkowe pole z ceną w zł? (ogłoszenie na 10dni, więc raczej znacznych różnic nie powinno być) pzdr -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hym, coś mi się wydaję, że to nie to, bo w ten sposób jedynie otrzymuję nazwę waluty (co już mam).
Mi chodzi, aby lista produktów była sortowana, tzn. np. brelok 3zł plakat 1 $ Po polu cena będzie pomieszane. Czyli chyba mnie nie zrozumiałeś, może ktoś ma jakieś pomysły? Ale dzięki i pzdr -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na podstawie twojego pisu wywnioskowałem, że chciałbyś pobrać z bazy dane nazwa_waluty - cena i aby wyniki były uporządkowane rosnąco/malejąco po polu cena. I to zapytanie tak robi. Opisz może dokładniej co chcesz osiągnąć?
-------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Stworzyłem dodatkowe pole cena w zł (do sortowania tylko).
Chodzi o to, że jak masz ceny: 5€, 20$, 30zł to zostaną posortowane (wg tego, co podałeś): 1. 5€ 2. 20$ 3. 30zł A powinno być raczej: 1. 5€ 2. 30zł 3. 20$ ![]() -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
|
|
![]()
|
|
Gdybyś napisał dokładniej wczoraj to już wczoraj miałbyś rozwiązanie:) Ja bym zrobił tak:
PRODUKTY ------------- produkty_id PRIMARY KEY waluta_id INT (klucz obcy) nazwa_produktu VARCHAR(30) cena FLOAT WALUTY ---------- waluta_id PRIMARY KEY nazwa VARCHAR(20) wartosc_w_zl FLOAT I zapytanie które podałem wczoraj z tym że dajesz order by wartosc_w_zl. pzdr Ten post edytował Jarod 26.02.2008, 20:19:07 -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
wartosc_w_zl to zapewne kurs waluty?
Dzięki, że chcesz pomóc, ale dałem radę i wydaję mi się, że zrobiłem to w miarę dobrze ![]() -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawie dobrze ... tylko, że jak towar kosztuje 5 $, inny kosztuje 3$ a jeszcze inny 4$ to wynik zapytania podanego przez kolegę będzie błędny.
Czy kolega wie gdzie zrobił błąd ? ![]() Jeśli nie to ja koledze dam 3,5 pln a kolega niech mi za to da jakiś wozik kosztujący x tysięcy $ ![]() pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Pisałem na szybko, chciałem tylko nakierować. Oczywiście ceny powinny być float.
Ten post edytował Jarod 26.02.2008, 20:22:42 -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brakuje także mnożenia
![]() Ale ogólnie wiadomo o co chodzi ![]() pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Brakuje także mnożenia ![]() Ale ogólnie wiadomo o co chodzi ![]() pozdr. Wiadomo, nie wysilałem się bo kolega napisał że znalazł rozwiązanie. pzdr -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:25 |