![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-bolec- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witajcie za nim ktoś powie ,że to jest tylko podwójny hashowanie itd niech zapozna się z działaniem tej funkcji a nie patrzy na to ,że 2 razy jest użyta funkcja md5 i tam sha1.
co myślicie o takim hashowaniu haseł? (z funkcji się korzysta jak ze zwykłej crypt())
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no dobra, to wyjasnij mi prosze jaka jest roznica miedzy twoim kodem a tym:
Jak sie ma Twoj kod to trudnosci zlamania w porównaniu z tym wyzej? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-bolec- |
![]()
|
Goście ![]() |
hmm tym ,że tajny ciąg dla każdego hasła jest inny, nie jest stały oraz końcowy hash jest za każdym razem inny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ale jaki to ma wply na trudnosc zlamania? Ja nie widze zadnego. Wyjasnij mi to prosze albo zamykam bo juz nie raz byla mowa o hashowaniu hasel.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-bolec- |
![]()
|
Goście ![]() |
w tym ,że przykładowo hmm
jak mamy cały portal i tajny ciąg możemy sobie zmienić w panelu admina czyli ciąg jest trzymany w zmiennej, a przy portalach np przy cmsie nie wypada zeby wszystkie maly taki sam tajny ciag, i dajmy na to ze jest luka w portalu to da sie wykrasc ten tajny ciag i juz jest latwiej ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat jak mamy cały portal i tajny ciąg możemy sobie zmienić w panelu admina tjaaa... zmien sobie tajny ciag po kilku miesiacach pracy portalu to uzytkownicy co sie zarejestrowali do tej pory juz sie nie zaloguja.Cytat i dajmy na to ze jest luka w portalu to da sie wykrasc ten tajny ciag Jak wykradne tajny ciag to i wykradne twoj kod generacji hasha. Wychodzi na to samo. A tajny ciag czy tez twoj kod jest mi potrzebny tylko i wylacznie do stworzenia rainbow tables (tworzenie takich tabel troche moze potrwac). Dla brute force zadne nie jest potrzebne. zamykam. odsylam do tematu: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=44...t=0&start=0 bylo juz to omawiane starczy tematow co tworzą kolejne klony dajace defakto taki sam efekt ps: Cytat końcowy hash jest za każdym razem inny ze niby dla hasla "test" za kazdym razem bede mial inny hash? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:43 |