![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem nowy i w sumie mało się orientuje w tych sprawach [bardziej html]. Tworzę właśnie stronkę i potrzebuje skrypt komentarzy. Nie chce czegoś obszernego, wystarczy mi Nick, Treść, blokada na komentowanie w przeciągu N czasu i ew. data dodania komentarza. Znalazłem taki prosty który zapisuje w plikach .txt ale coś nie działa ? Jak w pliku komentarze.txt coś napiszę to na stronie widać tekst. A jak już przez formularz chcę dodać to nic nie dodaje. Myślałem że może w kodzie jest błąd, mógłby ktoś zobaczyć ? ![]()
Noo z tego co jeszcze czytałem to komentarze na plikach to już przeżytek ale kurcze na bazach się nie znam ;/ Jeśli naprawdę jest dużo lepiej to mógłby ktoś jakiegoś tutka o bazach zarzucić ? Ale to tak nawiasem, bardziej narazie interesuje mnie skrypt wyżej podany... Pozdrawiam. Ten post edytował Cysiaczek 23.02.2008, 16:13:51
Powód edycji: poprawiłem bbcode (cysiaczek)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Po pierwsze dodaj bbcode do listingu.
Włącz raportowanie błędów na E_ALL upewnij się, że są wyświetlane. Info: Temat: Najczestsze bledy Obstawiam uprawnienia do pliku z komentarzami - nadaj im odpowiedni CHMOD (777) Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem nowy i w sumie mało się orientuje w tych sprawach [bardziej html]. Włącz raportowanie błędów na E_ALL upewnij się, że są wyświetlane. Info: Temat: Najczestsze bledy Obstawiam uprawnienia do pliku z komentarzami - nadaj im odpowiedni CHMOD (777) ![]() A trochę jaśniej ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
A co jest niejasne? Jeśli takich podstaw nie łapiesz, to najpierw przerób jakiś kurs php. W linku, który Ci podałem jest opisane, jak wlączyć raportowanie błędów (9. Nie widać błędów (by strife)). Uprawniani pliku zmienisz poprzez klienta FTP.
Ostatni raz proszę Ciebie o dodanie BBCODE zasady forum Przedszkole -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Uprawniani pliku zmienisz poprzez klienta FTP. A masz może na to tutka ? Naprawde z php etc jestem zielony; / Ostatni raz proszę Ciebie o dodanie BBCODE teraz Ok ? Sry ale jestem tu nowy i jeszcze trochę się mieszam. Ten post edytował Luu 23.02.2008, 16:10:29 |
|
|
![]()
|
|
Tutka na zmianę atrybutów pliku przez klienta FTP? Nie przesadzasz troszkę? Umiesz obsługiwać klienta FTP, prawda? To po prostu kliknij na plik i wybierz jakąś opcję zbliżoną do "zmień atrybuty", "właściwości" etc. Zaznacz wszystkie pola.
-------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Okej, poradziłem sobie.
Ale teraz nie wiem jak zrobić żeby można było to połączyć z kodem html ? No bo mam np. (...)
i pod nim chciałbym mieć ten formularz do komentowania. Kiedy poprostu skopiuje kod php do pliku html i zapisze *.php to mam jakieś błedy. Mógłbyś mi jeszcze z tym pomóc? Bardzo proszę. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Kiedy poprostu skopiuje kod php do pliku html i zapisze *.php to mam jakieś błedy. Właśnie to Ci próbuję uświadomić - my nie wróżki i musisz nam podać te błędy, żebyśmy mogli pomóc. Pod tym obrazkiem daj
--edit Oczywiście zapisz główny plik jako .php -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapisz całość do pliku np. comments.php
i w miejscu na stronie, gdzie to ma się pojawić dodaj
plik gdzie jest dołączany skrypt, musi mieć rozszerzenie php ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki! Super
![]() Ale jeszcze pare pytań, teraz jak chcę do innej fotki dodać formularz to za każdym razem muszę dodać nowy skrypt + .txt do zapisywania wiadomości ? Czy wystarczy tutaj coś dodać:
Jeśli tak to jak to zrobić ? ;> I jeszcze czy jest możliwość zmiany koloru tekstu dodawanych wypowiedzi ? Bo tak się składa że mam stronę w kolorze bardzo ciemny szary i ledwo widać te komentarze ;( A że zapisuje te pliki w txt to właśnie nie wiem jak to zrobić, wie ktoś może ? [a tak trochę offtopem, Cysiaczek, z GW widzę jestes;) Heeh ja mieszkam 11 km od tegoż miasta ale tam się uczę ;D] Ale okej, to nie ważne, jeśli możecie to jeszcze w tym mi pomóżccie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Co do pliku. Najprościej, zamień w skrypcie:
Kod // nazwa pliku z trescia komentarzy $nazwa = 'komentarze.txt'; na Kod if (empty($nazwa)) exit; a następnie dołączaj skrypt w ten sposób:
Plik może być już inny ![]() Zmiany koloru tekstu dokonaj w skrypcie, bo to on przecież 'zlepia' wszystko w całość. Zainteresuj się tą linijką:
...kodem html wysłanym przed całym skryptem ![]() Ten post edytował l0ud 23.02.2008, 16:54:37 -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Niestety cały czas zapisuje mi w to samo miejsce ;(
Mam poprostu wkleić to:
za to:
i później zamiast :
dodawać :
![]() W pierwszy pliku dałem:
a w drugim:
i kurcze i tak wszystko zapisuje w komentarze.txt ;( Gdzieś robie błąd? Chmoda mam na 777 Ten post edytował Luu 23.02.2008, 17:15:42 |
|
|
![]()
|
|
W pliku skryptu nie ma być śladu po 'komentarze.txt'. Musisz usunąć linię z tym związaną i dać tam if (empty($nazwa)) exit; (tak jak napisałem wcześniej).
Dołączasz np. w ten sposób:
I nie ma szans raczej nie działać ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
eee
Fotka1.php
Fotka2.php
-------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
Heeh super, działa ;d
I chyba ostatnie pytanie, idzie ten kod zmodyfikować aby np. na stronie było max powiedzmy 5 komentarzy a stare usuwał bądź były niewidoczne? Ten post edytował Luu 23.02.2008, 17:48:02 |
|
|
![]()
|
|
I chyba ostatnie pytanie, idzie ten kod zmodyfikować aby np. na stronie było max powiedzmy 5 komentarzy a stare usuwał bądź były niewidoczne? comments.php
Wyświetla 5 ostatnich komentarzy, w kolejności od najnowszego. Co do zmiany koloru... Wskazałem linię, gdzie skrypt wyświetla komentarz. Możesz tam wpleść swój kod html. Ten post edytował l0ud 23.02.2008, 17:48:11 -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Super, także działa
![]() A kolory już sobie zrobiłem... Eh i kolejne pytanie ;P czy da się formulaż przybliżyć trochę do tekstu a "Submit" bardziej wycentrować ? Tak jak na grafice: ![]() Próbowałem ale nie wiem, mi coś np ten submit nie chce się wycentrować ![]() Ten post edytował Luu 23.02.2008, 18:09:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 2 Dołączył: 29.12.2006 Skąd: Polska, gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
edytuj tylko ten kawałek kodu
Ten post edytował empuszek 23.02.2008, 18:19:50 |
|
|
![]()
|
|
Co do centrowania...
Kod <form action="" method="POST"> <table><tr><td>Tytul </td><td><input type="text" name="tytul" /></td></tr> <tr><td>Tresc</td><td><textarea cols="30" name="tresc" rows="7"></textarea> </td></tr> <tr><td>Autor </td><td><input type="text" name="autor" /> </td></tr> <tr><td colspan="2"><p style="text-align:center"><input type="submit" value="Dodaj komentarz" /></p></td></tr></table> </form></font> Bardzo polecam zacząć od jakiegoś dobrego kursu o HTML i CSS. Nie będziemy Cię przecież prowadzić za rękę na każdym kroku ![]() Poczytaj sobie: http://www.kurshtml.boo.pl/ -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 17:16 |