![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem:
Poniżej przedstawiam kod wynikowy danych formularza który generuję poprzez JavaScript, do tego mam jedną tabelę w której umieszczam identyfikator zamówienia i dwie poniższe dane tj. $kod_towaru oraz $ilość. I mam pytanko? ![]() Bardzo proszę o sugestie. Kod <pre style="white-space: -moz-pre-wrap;"><div id="formTag"><form action="zamow_teraz.php" method="post"><div id="divTag"><div id="tableTag"><div id="tbodyTag"><div id="trTag"><div id="tdTag"><div id="divTag"><div id="divTag"><div id="spanTag"> <input size="3" name="kod_towaru" value="A15" type="text"></div><div id="spanTag"><div id="pTag"> <input name="ilosc" size="3" maxlength="3" type="text"> Pozdrawiam.</div></div></div><div id="divTag"><div id="pTag"> <input size="3" name="kod_towaru" value="C12" type="text"> <input name="ilosc" size="3" maxlength="3" type="text"> </div></div><div id="divTag"><div id="pTag"> <input size="3" name="kod_towaru" value="D08" type="text"> <input name="ilosc" size="3" maxlength="3" type="text"> </div></div></div></div></div></div></div></div> <input id="przycisk_zamow" value="Zamów" type="submit"> </form> </div> Mariusz |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pętlą dodasz do bazy jednym zapytaniem dane Ten post edytował potreb 23.02.2008, 10:22:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Pętlą dodasz do bazy jednym zapytaniem dane ...i w wyniku otrzymujesz X zapytań do bazy danych. Bardzo mądrze... Jest na to lepszy sposób:
czyli wpisanie wielu rekordów przy użyciu jednego INSERTa. Ten post edytował phpion 23.02.2008, 10:36:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 23.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem w tym phpion że ten twój sposób jest dobry o ile zna się ilość zmiennych które trzeba dodać. W moim przypadku jest to problem bo może ich być 1 albo 100.
A może ktoś wie jak z javascript przekazać tablicę do PHP. Bo mam z tym spore problemy ![]() Mariusz |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może ktoś wie jak z javascript przekazać tablicę do PHP. Cos w rodzaju: Kod <script type="text/javascript">
var tbl = new Array(); tbl[0] = 'Polska'; tbl[1] = 'Niemcy'; tbl[2] = 'Francja'; </script> <?php $string = '<script type="text/javascript">document.write(tbl);</script>';?> Ten post edytował Hazel 23.02.2008, 13:50:55 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Problem w tym phpion że ten twój sposób jest dobry o ile zna się ilość zmiennych które trzeba dodać. W moim przypadku jest to problem bo może ich być 1 albo 100. Po prostu zapytanie tworzysz w pętli dodając odpowiednie wartości (czyli sekcję (pole11, pole12, ... pole1N)), a dopiero następnie je wykonujesz. W zasadzie to potrzebujesz 2 pętle. 1 przechodzącą po polach/kolumnach tabeli, a drugą po osobnych rekordach. |
|
|
![]()
|
|
Wszystkim wielkie dzięki za pomoc.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 4 Dołączył: 23.05.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kod var tbl = new Array(); tbl[0] = 'Polska'; tbl[1] = 'Niemcy'; tbl[2] = 'Francja'; Można też krócej o ile pamiętam: Kod var tbl =['Polska', 'Niemcy', 'Francja']; Poza tym po co robić tyle zamieszania z inputami. Nie lepiej: Kod <input name="towar[A12]" size="3" maxlength="3" type="text" /> <input name="towar[D08]" size="3" maxlength="3" type="text" /> Szybciej i łatwiej. Otrzymujesz w PHP tablice: Kod $_POST['towar'] = array( 'A12'=>1, 'D08'=>3 ); a to już proste i przyjemne do wrzucenia ![]() Ten post edytował smialy 24.02.2008, 01:24:21 -------------------- openSuse, Eclipse i Aptana - daje rade
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki smialy, patrząc na twój przykład naprawdę nie wiem po chorobę nasiekałem tam tyle input-ów
![]() ![]() To raz jeszcze chciałem wszystkim serdecznie podziękować. Pozdrawiam. Mariusz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:44 |