![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jestem nowy w php i pisze ten skrypt bo chce sie czegoś nauczyć ale stanąłem w miejscu i niewiem co dalej
CODE <?php while ($row = mysql_fetch_array($result)) { echo ('<tr><td><b>Tytul: </b></td><td>'.$row['tytul'].'</tr>'); echo ('<tr><td><b>Źródło: </b></td><td><a href="'.$row['zrodlo'].'">'.$row['zrodlo'].'</a></td></tr>'); echo ('<tr><td><b>Email: </b></td><td><a href="mailto:'.$row['email'].'">'.$row['email'].'</a></td></tr>'); echo ('<tr><td><b>Pytanie: </b></td><td>'.$row['pytanie'].'</td></tr></table>'); } $result = mysql_query ('SELECT * FROM `skrypt` LIMIT `id`, `1`'); $result = mysql_query ($query); $query='SELECT id, tytul, zrodlo, pytanie, FROM skrypt'; $query.=' ORDER BY id'; ?> wywala mi taki błąd : Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /mysql2.php on line 28 A po czytaniu tych wszystkich kursów to już sam nie wiem co jest co Bardzo prosze o pomoc Ten post edytował SATANAS 22.02.2008, 21:03:00 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
while() powinno być po mysql_query(), bo inaczej $result ma wartość nieustaloną.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CODE <?php $result = mysql_query ('SELECT * FROM `skrypt` LIMIT `id`, `1`'); $result = mysql_query ($query); $query='SELECT id, tytul, zrodlo, pytanie, FROM skrypt'; $query.=' ORDER BY id'; while ($row = mysql_fetch_array($result)) { echo ('<tr><td><b>Tytul: </b></td><td>'.$row['tytul'].'</tr>'); echo ('<tr><td><b>Źródło: </b></td><td><a href="'.$row['zrodlo'].'">'.$row['zrodlo'].'</a></td></tr>'); echo ('<tr><td><b>Email: </b></td><td><a href="mailto:'.$row['email'].'">'.$row['email'].'</a></td></tr>'); echo ('<tr><td><b>Pytanie: </b></td><td>'.$row['pytanie'].'</td></tr></table>'); } ?> a błąd wygląda tak: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /mysql2.php on line 9 Ten post edytował SATANAS 22.02.2008, 21:14:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 285 Pomógł: 37 Dołączył: 18.12.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1-sze $result = przyjmujesz wartosć query z tabelą skrypt
2-gie $result = wykonujesz puste zapytanie które pewnie skutkuje błędem którego nawet nie sprawdzasz a na końcu przypisujesz zapytanie które chcesz wykonać najpierw zastanów się nad kolejnością co powinno być gdzie, później manual. Jeśli to Twoje pierwsze zetknięcie z programowaniem, zacznij od czegoś prostszego... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co to:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
CODE $result = mysql_query ('SELECT * FROM `skrypt` LIMIT `id`, `1`') chciałem aby wyświetlał się 1 wynik ale coś mi z tym id nie wyszło chyba bo chcialem żeby to szło po id z tego co czytałem to działa jakoś tak LIMIT 'od kąd ma zacząć', 'liczba wyświetlanych' |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już coś to:
Jak już co. Jeżeli po id dodasz desc będzie ci sortowało od najnowszego wpisu. ORDER BY id DESC Ten post edytował potreb 22.02.2008, 21:30:48 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:58 |