![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
sprawa ma się następująco: mam dwie tabele o identycznej strukturze:
różnią się tylko nazwą... mam trigger'a który w momencie modyfikacji wiersza/wierszy z pierwszej tabeli poprzednie "wersje" przenosi do drugiej (śledzenie zmian swoiste) pole `ser` które jest w tym przypadku numerem seryjnym nie może zostać w żasdnym przypadku zmodyfikwane... pókico wyprodukowałem coś takiego:
sprawuje się genialnie natomiast jest to app rozwijany ciągle i muszę mieć możliwość dość lekkiego dodawania kolejnych kolumn do tych tabel (w tej chwili jest raptem 20)... zastanawiam się czy można tak opisać tego triggera, żeby: po 1: w przypadku próby zmiany numeru seryjnego zablokował akcję modyfikując tylko pole info lub przywrócił poprzednie wartości wszystkim kolumnom (w tej chwili jest tak to zrobione, jednak jest to o tyle niewygodne, że każde pole muszę osobno wpisać, a chcę tego uniknąć) po 2: wygodniejsze kopiowanie... znowuż w tej chwili muszę wszystkie pola wypisać, bo id jest auto_increment insert into trtest2 select * from trtest2; daje niezbyt przyjemny efekt w postaci dublowania klucza... z góry dzięki za wszelkie propozycje (: |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:15 |