Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Html a css
daroman123
post 22.02.2008, 08:27:37
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam smile.gif Od jakiegoś tygodnia zaczełem pisać własną stronke internetową. Czytałem kilka poradników w internecie, jednak nie moge pewnej rzeczy zrozumieć. Czy wszystkie stylistyki strony takie jak czcionki, obrazki, obramowania i inne robi się przez komendy css, niektóre rzeczy można robić w języku html questionmark.gif Czy zawsze trzeba umieszczać tekst treść strony między znacznikami body questionmark.gif można np go umieścić zupełnie osobno?? I jeszcze jedno pytanie,tło bloku div wstawiam w pliku css, a jak wstawić obrazek np w bloku ale obok tekstu, chodzi o to czy wszystko musze robić w pliku css?? Jak np zmienić kolor czcionki w jednym wyrazie bloku, w całym bloku div wiem jak, ale jak w jednym wyrazie w tym bloku, można to zrobić przez komende w pliku html tak mi isę wydaje, ale czy jest to poprawne czy wszystko robić w css questionmark.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
Kowalikus
post 22.02.2008, 09:26:59
Post #2

-----

Przeglądnij kursy, a w razie problemów pytaj na forum. Generalnie staraj się nie przekombinować, ale najlepiej jak wygląd będzie zdefiniowany w CSS

Odsyłam do kursów:

Kurs BrowseHappy
Kurs Pawła Wimmera

--------------------
+Quote Post
Toadstyle
post 22.02.2008, 11:21:52
Post #3

-----

Nie, niewszystko musisz robic w css ale jezeli chodzi o wizualizacje strony - powinienes.Co do body odsylam do kursow snitch.gif.Kolejne pytanie - jak wyzej niemusisz robic tego cssem mozesz dla przykladu tabelka - z poczatku ten sposob wyda ci sie nawet łatwiejszy szczegolnie jezeli kozystasz z jakiegos edytora.Ale css bedzie zajmowa duzo mniej,bedzie czytelniejszy i jeszcze kilkanascie innych czynnikow o ktorych niechce mi sie pisac.

jezeli chcesz sprawdzic czy twoj kod jest poprawny odsylam tu:
http://validator.w3.org/

I tak jak pisal Kowalikus - my wszyscy zaczynamy tak samo i niema innej drogi:>
powodzenia i pozdrawiam
+Quote Post
daroman123
post 22.02.2008, 13:15:53
Post #4

-----

Dzięki serdeczne również pozdrawiam smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:48