Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Problem z wyciagnieciem danych z pliku
dublinka

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Mam plik z danymi. Dane zapisuja sie za kazdym razem do tego samego pliku i jest ich zawsze 10 czyli jesli zrobie to 10 razy bedzie tych linii 100 (logiczne chyba (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) )
Problem w tym ze nie potrafie przefiltrowac danych czyli pobrac konkretnych linii w petli do dalszej obrobki.

<?
$file = file('articles/3.dat');

for($i=0;$i<count($file);$i++)

{

print $file[$i] . '<br>';

}
?>

to mi pokazuje wszystko co mam w pliku ale jak zrobic zebym mogl w tej petelce pobrac 10 (10 to tylko przyklad bo chce pobrac wszystkie linie bo petla pobiera wszystko tyle ze konkretne dane z wpisu sa wlasnie podzielone co 10 linii) linii i mogl je obrabiac ?

Gdyby sie zapisywaly dane wszystkie w jednej linii z jakims separatorem np. chr(15) to prosta rzecz bo pobieram przez

list($dane1,$dane2,$dane3,$dane4,$dane5,$dane6,$dane7,$dane8,$dane9,$dane10) = split("[".chr(15)."]",$file[$i]);

i mam wtedy w kazdej zmiennej dane ale w tym przypadku nie wiem a teznie moge zmienic metody zapisu bo juz danych jest zbyt wiele i musialbym siedziec i zmieniac z miesiac sama strukture w plikach

Ten post edytował dublinka 22.02.2008, 08:36:43
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Closed TopicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:10