![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie !
Mam skrypt który wyszukuje w bazie uzytkowników; z formularza wysyłam dane do skryptu który ma wyświetlić dane, mam trzy pola w formularzu php; 1. imie/nazwisko (wysyłam jako $id_u) - menu rozwijane 2. imie ($imie) 3. nazwisko ($nazwisko) Zapytanie SQL wygląda tak: [sql:1:14c3170716]SELECT * FROM uzytkownicy WHERE id_u = '$id_u' AND imie LIKE '$imie%' AND nazwisko LIKE '$nazwisko%'[/sql:1:14c3170716] Problem polga na tym iż gdy chce wybrac z listy konkretnego usera i wyświetlic jego dane to wszystko jest OK, lecz gdy nie wybiore żadnego to chcialbym aby wyswietlili się wszyscy użytkownicy (przy zalożeniu ze pola imie i nazwisko są puste). Generalnie problem polega na tym iż nie wiem jak skonstruować zapytanie (a moze inny rodzaj przeszukiwania wg. innych kryterii) tab aby moc wybierać jedną osobe, z listy, ew. z listy nic nie wybrać a wpisać wartości do pól IMIE lub NAZWISKO i przypadek skrajny gdzy nic nie wybierzemy i wtedy wyświetli się cała zawartość. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeniesione na bazy danych.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale:
jeżeli chodzi o wybieranie wszystkich jeżeli nikt nie został wybrany - to możesz uzyć warunku na przykład: [php:1:34224f5604]<?php if($_POST['id_u'] == "" && $_POST['imie'] =="" && $_POST['nazwisko']==""){ $zapytanie="SELECT * FROM uzytkownicy"; } else { $zapytanie = //zapytanie takie jak podałeś } ?>[/php:1:34224f5604] I nie moge do końca zrozumieć co masz na myśli mówiąc że chcesz Cytat aby moc wybierać jedną osobe, z listy, ew. z listy nic nie wybrać a wpisać wartości do pól IMIE lub NAZWISKO
jedną osobę to znaczy wpisujesz do formularza np. nazwisko "kowal" i chcesz żeby znalazło tylko "kowala" a nie "kowalskiego" itp? Jeżeli tak to proponowałbym dać do formularza jeszcze pole checkbox opisane "dokładne wyszukiwanie" i jeżeli by nie było zaznaczone, można by używać twojego zapytania a jeżeli byłoby, to : [sql:1:34224f5604] SELECT * FROM uzytkownicy WHERE imie='".$_POST['imie']."' AND nazwisko='".$_POST['nazwisko']."'"; [/sql:1:34224f5604] P.S. Zmienne w zapytaniu sql umieszcza się między '". TU ."'. tak jak napisałem A jeżeli dane są z forularza to używaj tablic POST [lub GET w zalezności od metody] czyli: [php:1:34224f5604]<? $_POST['imie'] //lub $_GET['imie'] ?>[/php:1:34224f5604] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest możliwe:
[sql:1:e49f460c0c] SELECT * FROM text WHERE text=*'ma'* [/sql:1:e49f460c0c] Co zwraca wszystkie wiersze, gdzie w w polu text jest text *ma*? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Co zwraca wszystkie wiersze, gdzie w w polu text jest text *ma*?
[sql:1:9c5ed7587e]SELECT * FROM text WHERE text LIKE '%ma%'[/sql:1:9c5ed7587e] -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 20:12 |