![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Robie rejestracje do swojego cms'a z pewnego czasopisma o programowaniu i tam pisze
Funkcja hex2bin Kod function hex2bin($hex) { $str=""; for($i=0;$i<strlen($hex);$i=$i+2) { $str.=chr(hexdec(substr($hex,$i,2))); } return $str; } i nie wiem co z tym zrobić pomóżcie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie napisałeś, z czym masz problem. Przenoszę na przedszkole.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie wiem co z tym zrobić wogóle po coś to chyba jest jak to podali w czasopiśmie w czym to sie może przydać w skrypcie do rejestracji i logowania ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ojej..... Z czym Ci się kojarzy hex a z czym bin? Z systemami liczbowymi, brawo. cóż więc może robić funkcja hex2bin (hex tu bin)? Konwertować! No widzisz, jak pomyslisz chwilę, to sam wpadniesz co i jak
![]() Więc zrób sobie teraz echo hex2bin('ff'); i zobacz co wyświetli. Możesz też poeksperymentować podając jako argument inne liczby szesnastkowe. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Jestem zielony w php nie kumam tego
![]() Możesz dużo jaśniej co z tym zrobić jakiś opis czy cos ? Ten post edytował kapsel 21.02.2008, 11:41:58 |
|
|
![]()
|
|
Ale jaśniej się już nie da! Funkcja konwertuje liczbę zapisaną w systemie szesnastkowym (hex) na tę samą liczbę zapisaną w systemie binarnym (bin). Wszystko. A do czego to służy? Może służyć do bardzo wielu zastosowań.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:36 |