![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam coś takiego:
Chce wyszukiwać w każdej z 3 tabel w 2 kolumnach - tabele nie są powiązane ze sobą. W jaki sposób mogę wyszukać korzystając z jednego zapytania w 3 różnych tabelach nie związanych ze sobą - aby zapytanie zwróciło mi tylko te wiersze w których została znaleziona dana fraza ? Z góry dzięki za odpowiedź. Ten post edytował admix 21.02.2008, 01:49:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np. tak
Ten post edytował nevt 21.02.2008, 08:02:12 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np. tak
To zapytanie zwraca tylko jedno pole tabeli, a nie cały wiersz... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak trudno to przerobić? dopisz sobie * ... np.
ale to zadziała tylko jeżeli struktura tych tabel jest identyczna (tzn. ilość, kolejność i typy pól są jendnakowe), jeżeli te tabele są różnie zbudowane (a podejrzewam że tak jest) musisz sam zdecydwoawać które pola dołączyć do rezultatów,, tak żeby dostać spójny zbiór wynikowy, np:
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
tak trudno to przerobić? dopisz sobie * ... np.
ale to zadziała tylko jeżeli struktura tych tabel jest identyczna (tzn. ilość, kolejność i typy pól są jendnakowe), jeżeli te tabele są różnie zbudowane (a podejrzewam że tak jest) musisz sam zdecydwoawać które pola dołączyć do rezultatów,, tak żeby dostać spójny zbiór wynikowy, np:
Dzięki za pomoc ! - próbowałem to przerobić w sposób który podałeś, ale wyszukiwało tylko w pierwszych polach - trzeba było dopisać jeszcze "(...) AS tmp WHERE pole_1 LIKE '%$fraza%' OR pole_1a LIKE '%$fraza%' ...itp." |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:25 |