![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy znacie może jakiś prosty i szybki (bez instalacji dodatkowych modułów na serwerze) sposób na zamazanie zawartości skryptu php?? Nie musi to być maxymalnie zamazane - chodzi tylko o proste ukrycie kodu... Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam Northwest |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm... Ale przed kim chcesz go zamazać? Z poziomu przeglądarki kod PHP nie zostanie nigdy wyświetlony. Z poziomu serwera tak czy siak masz dostęp do kodu źródłowego, więc zamazanie jako tako nic nie da.
Kod PHP jest zawsze ukryty przed userem, o ile jest zawarty między <?php i ?>. -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 788 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
chce pokazać swój program konkurentowi (wybrane moduły) i chodzi o to żeby nie dało się podejrzeć w edytorze textu kodu php...
to ma być zwykłe zamazanie, bo kod zostaje u mnie na komputerze i nie będzie możliwości zgrania go i próby go "złamania" ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie sprecyzowałeś dokładnie o co Ci chodzi. Czy chcesz usunąć skrypt php po wykonaniu i zamazać go na dysku tak, żeby nie udało się tego odzyskać specjalistycznymi programami? Zdalnie to nie jest możliwe... Oczywiście samo usunięcie skryptu jak najbardziej.
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
oki,sprecyzuje to:)
Mam na swoim komputerze stronę www. Zaszła potrzeba udostępnienia konkurentowi wglądu do tej strony (do wybranych modułów). Chodzi o to żeby po otwarciu skryptów strony w edytorze textu (z mojego komputera) wybrane pliki były "zamazane" (żeby nie było widać wzrokowo jakie są tam rozwiązania). ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dalej nie ma to sensu... :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o to żeby po otwarciu skryptów strony w edytorze textu (z mojego komputera) wybrane pliki były "zamazane" (żeby nie było widać wzrokowo jakie są tam rozwiązania). ![]() Mówisz o plikach php? Nie rozumiem, w jakim celu te pliki miałyby być wogóle otwierane, skoro nie chcesz dać wglądu do ich zawartości? -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
oki, no to jeszcze raz;)
mam stronę www na localhoście i następujące pliki: - a.php - b.php - c.php - d.php Jak wiadomo, na komputerze z localhostem mogę podejrzeć zawartość plików php (cały skrypt) ![]() I teraz zaszła potrzeba udostępnienia działającej strony (na localhoście) konkurentowi. Muszę mu pokazać plik a.php i c.php - a resztę chciałbym zrobić nieczytelną z poziomu edytora texty, ale działającą w przeglądarce ![]() mam nadzieje że teraz napisałem logiczniej ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tam dalej nie rozumiem:)
Napisz skrypt, który wczyta zawartość tych dwóch plików do zmiennej i wywal treść jako <code>. No a mailem nie możesz przesłać tych dwóch skryptów? ![]() Na serwerze widzie efekt, skoro może kod widzieć, to czemu nie? -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
To jest serwer unixowy czy na windows? Możesz po prostu utworzyć dla niego oddzielnego użytkownika, i nadać uprawnienia odczytu tylko tych dwóch plików.
![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
jeszcze inaczej;)
Mam te pliki a,b,c,d - to razem tworzy stronę www. Wszystko działa na serwerze Linuxowym i moim localhoście (notebooku). Przychodzi koleś który siada do notebooka i musi przejrzeć moje skrypty (zobaczyć je fizycznie) i napisać moduł do swojego systemu na podstawie moich plików. Chodzi o to że chce z tych plików a,b,c,d zrobić coś takiego, ażeby w pliku c i d po otwarciu w notatniku były widoczne "krzaczki", albo jeszcze coś innego - obojętnie co - wszystko tylko nie oryginalne skrypty ![]() |
|
|
![]()
|
|
jedyny pomysł, który mi przychodzi do głowy, to odebrać użytkownikowi którego będzie ktoś używał prawa do odczytu niepożądanych plików. Innego wyjścia nie widzę...
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Daj prawa odczytu do wszystkich plików Apachowi + do pliku a,c czy jakie tam chciałeś udostępnić, temu userowi.
-------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
nooo właśnie tak nie może być :/ bo na localhoscie jest windows... na serwerze internetowym jest Linux:)
znalazłem jakiegoś ZEND GUARD - ale to jest płatne...:/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~l0ud, ~Grzyw jak nie wiecie o co chodzi to co drążycie?
~northwest Przyda Ci się obfuskator kodu. Zend ma coś takiego ale trochę kosztuje. Możesz sprawdzić jak takie rzeczy działają na przykład tutaj. Nie musisz w sumie kupować Zend Encodera, są firmy, które mają licence i za kilka dolców zakodują Ci całą aplikację. Poszukaj na sieci. |
|
|
![]()
|
|
noooo to jest chyba to o co mi chodzi
![]() ![]() bo w sumie bez sensu płacić kasę za zakodowanie paru linijek :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
bo w sumie bez sensu płacić kasę za zakodowanie paru linijek :/ Jeżeli chcesz to zrobić raz i nie jest tego dużo to poszukaj firmy, która ma kupioną licencję.Swego czasu było takich firm sporo, płacisz kilka dolarów i kodują Ci skrypt i odsyłają na maila. Ty nie musisz kupować Zend Guarda a oni obrabiają takich chętnych setki miesięcznie i wychodzi im na plus. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@mike: trzeba pamiętać, że jeśli piszesz kod OOP i masz kilka plików to takie obfuskatory kodu się nie sprawdzają.
Nawet IONCube potrafi walnąć błędem. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
a za free nie ma czegoś
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wątpię.
Każdy chciałby produkty najwyższej klasy a zapłacić za to nie chce :-/ A, że tak zapytam czemu chcesz ukryć kod przed konkurentem? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 20:53 |