|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Pracuje właśnie nad swoją stroną i nie znając się zbytnio na AJAX'ie (a przypuszczam, że AJAX stanowi rozwiązanie) napotkałem pewien problem. A mianowicie mam plik1.php, a w nim: Kod include("plik2.php"); W celu poprawnego wyświetlania (autentycznych) informacji, plik2.php musi być odświeżany dosyć często (co x sekund). Udało mi się jedynie wykonać skrypt, który odświeżał plik2.php, lecz wtedy wyskakiwały błędu z powodu braku plik1.php. Moim pytaniem jest jak to zrobić w AJAX'ie, aby include'owanie się 'powtarzało' co kilka sekund, albo, żeby zawartość plik2.php się automatycznie uaktualniała. Z góry dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że zamieściłem ten temat w dobrym dziale (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
można to uczynić za pomocą ajaxa w następujący sposób:
plik1.php powinno zadziałać (nie sprawdzałem) plik advajax.js ściągniesz ze strony http://advajax.anakin.us/index-pl.htm pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Wstawiasz tego includa do diva i za pomocą AJAXa odświeżasz tego diva co kilka sekund zawartością plik2.php... php tu ma mało do roboty... wszystko robisz na ajaksie... a jak...? to już jest tysiąc przykładów i bibliotek... poszukaj...
Ten post edytował nowotny 20.02.2008, 19:41:05 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%)
|
No, niby wszystko pięknie, ładnie, lecz niestety po takim odświeżeniu, plik2.php nie może się doszukać zmiennej $action, którą ma zdefiniowaną w plik1.php i przez to wywala błędy. Dlaczego?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 25.12.2025 - 06:03 |