Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Prowadzenie projektu php
user123

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam!

Jakie oprogramowanie polecacie do prowadzenia projektu php, na kilku maszynach jednocześnie? subversion? Czy może jest coś fajnego wieloplatformowego:D

Ten post edytował user123 20.02.2008, 17:41:54
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
Cezar708

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Hmm nie do końca chyba sprecyzowałeś pytanie.

Jeśli pytasz o system kontroli wersji to z pewnością SVN (Subversion) jest dobry i polecany (sam używam i jestem bardzo zadowolony). Innym systemem kontroli wersji jest CVS (Concurrent Version System), który również jest dobry (używałem kiedyś, byłem zadowolony, ale jakoś tak naturalnie przeszedłem na SVN). Inne systemy kontroli wersji podobno są, ale szczerze mówiąc mało się słyszy o tym, aby programiści PHP tego używali.
Tak na marginesie: nie ważne czy SVN czy CVS oba systemy można stosować wielu platformach, bez większego problemu.

Natomiast jeśli pytasz o kontrolę i przydzielanie pracy poszczególnym programistom proponuję abyś zapoznał się między innymi z takimi darmowymi oprogramowaniami jak między innymi:

* dotProject
* Mantis
* Gantt Project

W małych i średnich projektach w zupełności to powinno wystarczyć.

Pozdrawiam
+Quote Post
Ace

-----

Odnośnie Gantt Project - narzędzie super, brakuje mi tylko kilku elementów, które są w MSProject.

1) Możliwość trzymania wspólnej puli zasobów
2) Możliwość podpięcia kilku projektów, tak abym widział relacje między 2-3 projektami

Może po prostu nie znalazłem tych opcji (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Chodzi o to, że w firmie prowadzimy w jednym czasie kilka projektów. Zasoby są wspólne przy tych projektach. Prowadzimy je w miarę równolegle. W gantt project musiałem tworzyć każdy projekt jako osobne zadanie sumaryczne. W MSProject, tworze odrębne pliki projektów, wskazuję jeden bazowy plik, w którym są zasoby. I mam współdzielenie zasobów. Opcja z podpięciem kilku projektów - żaden problem. MSProject umożliwia zamiast wstawienia zadania, wstawić oddzielny projekt. Dla mnie super rozwiązanie!

Poza tym podgląd kosztów, wprowadzanie urlopów, oraz cały temat dot. raportów.

Pozdrawiam.
+Quote Post
DeyV

Grupa: Zarząd

Jeśli projekt programistyczny, i jeśli praca na SVN, to zdecydowanie polecam Trac.
+Quote Post
Kowalikus

-----

Jeśli SVN i praca na Trac to wiedz, że istnieją darmowe serwery z obsługą svn i trac.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:54