![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem prawie całkiem zielony z PHP i dlatego proszę o pomoc. Chciałbym się czegoś nauczyc, dlatego piszę ten skrypt samodzielnie i nie chce zlecać nikomu wykonania. Potrzebuje jednak pomocy bo stojęw mniejscu. Chcę w serwisie ogłoszeniowym wprowadzić 5 ostatnio dodanych ogłoszeń w formie zdjęcie + nazwa usera Mam tabelę ot_ogloszenia i chciałbym żeby było wyświetlanych 5 ostatnich id i rekordy z kolumn: nazwa_uzytkownika oraz zdjecie_1 gdzie są podane nazwy plików. Proszę o pomoc jak napisac takie zapytanie i wyśiwetlic poprawnie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Wyświetlić nie umiesz? To najpierw kurs html i php ![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyświetlić nie umiesz? To najpierw kurs html i php ![]() MAm coś takiego <?php $wykonaj = mysql_query(SELECT * FROM ot_ogloszenia ORDER BY creation_date LIMIT 5); while($wiersz = mysql_fetch_array($wykonaj)) { print "Pole pierwsze".$wiersz['id']."<br />"; print "Pole drugie".$wiersz['zdjecie_1']."<br />"; print "Pole trzecie".$wiersz['nazwa_uzytkownika']."<br />"; } ?> i wyskakuje mi bład w wierszy ze zmienna $wykonaj Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE in /home/zegarek/ftp/index2.php on line 6 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $wykonaj = mysql_query("SELECT * FROM ot_ogloszenia ORDER BY creation_date LIMIT 5");
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 226 Pomógł: 25 Dołączył: 4.07.2007 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linia 6 to u ciebie jaka linia?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mhh, ja tu nie widzę błędu. Jaki błąd ci wyświetla po wprowadzeniu poprawek? Zapodaj jeszcze linie 5
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mhh, ja tu nie widzę błędu. Jaki błąd ci wyświetla po wprowadzeniu poprawek? Zapodaj jeszcze linie 5 już poprawiłem, to był brak średnika. Teraz mam nowy błąd.
i wyskakuje: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/zegarek/ftp/index2.php on line 4 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i wyskakuje: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/zegarek/ftp/index2.php on line 4 To oznacza tyle że zapytanie nie zwróciło żadnych wyników... sprawdź czy na pewno dobrze zapytanie napisałeś, czy nazwy tabel i pól się zgadzają, czy masz w tabeli jakiekolwiek dane... Poza tym, tak jak masz tutaj to ci nie będzie działać:
Musi być tak:
|
|
|
![]()
|
|
To oznacza tyle że zapytanie nie zwróciło żadnych wyników... sprawdź czy na pewno dobrze zapytanie napisałeś, czy nazwy tabel i pól się zgadzają, czy masz w tabeli jakiekolwiek dane... Poprawiłem. Wybrałem baze danych i poszło dalej. Teraz wygłada tak:
Teraz wyskakuje inny błąd, jakieś niewłaściwe zakończenie: Parse error: syntax error, unexpected $end in /home/zegarek/ftp/index2.php on line 11 </br ></br ></br > Ten post edytował marek23pl 20.02.2008, 20:14:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cudzysłowa zapomniałeś... takie błędy już sam powinieneś wyłapywać... :/
dzieki, poprawiłem, ale teraz nowy błąd: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/zegarek/ftp/index2.php on line 5
|
|
|
![]()
|
|
Już raz ci napisałem co ten błąd oznacza... kombinuj...
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc.
Przekonstruowałem całkowice ten skrypt i mam już pewne pozytywne rezultaty, tzn. pobiera i wyświetla dane. Pracuje już nad formatowaniem wyświetlonych danych i po zakończeniu pprzedstawię co wymodziłem. W chwili obecnej problem mam z sortowaniem, gdyż jakakolwiek próba umieszczenia SORT BY kończy sie błędem. Ale pewnie i do tego dojdę. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 36 Dołączył: 12.01.2008 Skąd: Puszcza Mariańska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SORT BY kończy się błedem bo nie ma tekiego polecenia
![]() jest za to : ORDER BY nazwa gdzie nazwa jest nazwą pola według kórego ma sortowwać możesz dodać także na koncu DESC albo ASC co powoduje sortowanie: DESC od największego do najmniejszego ASC na odwrót -------------------- Jeżeli ktoś na forum Ci pomógł, możesz mu podziękować klikając w opcje "Pomógł" pod jego postem!
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:56 |