![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , trafilem na taki przyklad w sieci( http://www.enter.pl/webmaster/kursphp/trans.asp ):
Plik jeden.html <html> <head> <title> Test formularza </title> </head> <body> <form action="dwa.php" method="GET"> Imię: <input type=text name="imie"/><br/> Nazwisko: <input type=text name="nazwisko"/><br/> Proszę o fakturę do zamówienia: <input type=checkbox name="faktura"/><br/> Chcę zamówić:<br/> <input type=radio name=zamow value="kola"/>Coca-colę<br> <input type=radio name=zamow value="fanta"/>Fantę<br> <input type=radio name=zamow value="sprite"/>Sprite'a<br> <input type=submit value="Wyślij"/> </form> </body> </html> Plik dwa.php <html> <head> <title> Wyniki </title> </head> <body> Imię: <?php echo $_GET['imie']?><br> Nazwisko: <?php echo $_GET['nazwisko']?><br> Faktura: <?php echo ($_GET['faktura'] == 'on' ? 'Tak' : 'Nie')?><br> Zamówienie: <?php switch($_GET['zamow']){ case "kola": echo "Coca-cola"; break; case "fanta": echo "Fanta"; break; case "sprite": echo "Sprite"; break; } ?> </body> </html> Wynik działania obu skrypótw u mnie wygląda następująco : Imie: Nazwisko: Faktura: Zamowienie: ----- Podsumowując nie wyświetla mi danych , które wpisuje do formularza , generalnie mam wrażenie , że dane nie są przekazywane w ogole do drugiego skryptu. Z gory dzieki za pomoc: ) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
moze daj na początek
Kod <?php extract($HTTP_GET_VARS); extract($HTTP_POST_VARS); ?> a potem <?php echo "$imie"; ?> itd..... Ten post edytował Lion_87 19.02.2008, 18:26:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@Lion_87 - Co Ty? Na wsteczny wrzuciłeś? Absolutnie się tak nie robi!
@oralia23 - włącz raportowanie błędów w php na poziom E_ALL i wyłącz dyrektywę register_globals w pliku php.ini. Następnie w skrypcie odbierającym dane wpisz:
Zobacz, czy znajdują się tak jakieś wartości. Zobacz też, czy adres przeglądarki je zawiera. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustawiłem na E_ALL natomiast register_globals miałem już ustawioną na OFF. Wpisałem te 3 linijki kodu ale nic sie nie zmieniło
;(. W adresie chyba wszystko jest ok ( przykładowo : file:///F:/program%20files/xampp/htdocs/nowy/dwa.php?imie%2F=wojtek&nazwisko%2F=kowalski&zamow=sprite%2F ). Błąd pewnie leży w moim braku doświadczenia^^. Pozdroawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nic dziwnego... bo ty nie wchodzisz na stronę przez serwer tylko otwierasz jak plik... Tak wchodź: http://localhost/nowy/jeden.html
Ten post edytował nowotny 19.02.2008, 20:24:08 |
|
|
![]()
|
|
Jest troche lepiej:
Array ( [imie/] => wojtek [nazwisko/] => kowalski [zamow] => sprite/ ) Chciałbym wyświetlić powyższe dane w inny sposób ale nie umiem sie dostać do poszczególnych elementów tablicy $GET:( ( bo rozumiem że to w niej zapisane są te wartości;p?) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 35 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda na to że w pliku jeden.html masz błąd. Zobacz czy nie masz wpisu np:
Bo powinno być:
Zwróć uwagę na cudzysłowy i slash'a ! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wyglada na , ze chodzilo o cudzyslow;) dzieki wielkie pozdrawiam.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 14:22 |