![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Węgrów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Nie wiedziałem jak za bardzo podpisać temat, tak aby był adekwatny do tego z czym mam problem, więc jeżeli z góry nie jest on taki jak powinien to przepraszam. Stworzyłem sobie stronę www w Photoshopie w ImageReady pociąłem grafikę na kawałki i automatycznie utworzyłem kod HTML'a (za pomocą IR). Niestety kod, który jest stworzony nie jest taki jaki chciałbym aby był, głównie chodzi mi o to, by zamiast zwykłych obrazków było stałe tło, którego nie można byłoby zaznaczyć. Nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób to zrobić, aby całkowicie nie pisać od podstaw ręcznie tego, gdyż aż tak dobrze nie znam się na pisaniu kodu HTML. Poniżej zamieszczam całe 81 linijek kodu.
Czy ktoś potrafi mi pomóc? Z góry dziękuje. Pozdrawiam -------------------- Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. usuń wszystko spomiędzy <body> i </body>
2. znacznik body zmień na:
zakładam, że plik, który wcześniej pociąłeś nazywa się index.png i znajduje się w tym samym katalogu co plik html. jak Ci się wynik spodoba to poczytaj o CSS2 (lub CSS3) i wyrzuć wszystko do zewnętrznego pliku CSS. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Skąd: Węgrów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie po to pociąłem dokładnie cały plik na części, aby mi się jeden dłużej wczytywał
![]() CSS2 CSS3 a co dokładniej? Bo nie rozumiem -------------------- Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak, rozumiem, tylko jeśli chcesz to mieć jako tło to w ten sposób będzie Ci bardzo ciężko efekt taki osiągnąć, ponieważ nie można jako tło podać kilka obrazków.
Chyba, że interesuje Cię takie rozwiązanie, że dla każdej komórki tabeli podasz osobno plik z tłem, coś w stylu: aczkolwiek uważam, że będzie to rozwiązanie kłopotliwe, bo jak wcześniej wspomniałem będziesz musiał osobno każdą komórkę tabeli wypełnić Cytat CSS2 CSS3 a co dokładniej? Bo nie rozumiem chodziło mi o to, żebyś style CSS zapisał w osobnym pliku, a nie w znacznikach style="", jak pokazałem Ci w tych przykładach Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze lepiej oprzeć ten szablon na elemencie blokowym div
![]() |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czy 100 orazków 10x10 jest rzeczywiście lepsze niż jeden 100x100?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 875 Pomógł: 122 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
yyy... wytłumacz mi swoją teorię... ;]
|
|
|
![]()
|
|
Cezar708: Wielkie dzięki, teraz tylko mi powiedz w jaki sposób mam to zapisać jako *.css
![]() Napotkałem na pierwsze problemy związane z przekształcaniem kodu w style, oto i one ![]()
Do tego momentu jest wszystko spoko, ale dalej już zaczynają się problemy bo mi się rozjeżdża wszystko.
Tak wygląda teraz, a poniżej jak poprzednio No i dalej w sumie też jest źle, ale o tym później ![]() Ten post edytował Devik 20.02.2008, 00:54:01 -------------------- Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości... |
|
|
![]()
|
|
ja proponuje wszystko od nowa:
1. podziel cały Twój obrazek na RÓWNE części (chodzi o to, aby wszystkie były jednej wielkości) 2. następnie stwórz plik HTML:
3. trzeci krok to napisanie CSS: Kod body { background-color: silver; } div#content{ position: absolute; top: 100px; /* top i left regulujesz gdzie chcesz miec ulozony kontent */ left: 100px; } table#Table_01 tr td{ width: 128px; height: 105px; } td.td1x1{ background-image: url(images/index_01.png); } td.td1x2{ background-image: url(images/index_02.png); } td.td1x3{ background-image: url(images/index_03.png); } td.td1x4{ background-image: url(images/index_04.png); } td.td1x5{ background-image: url(images/index_05.png); } td.td1x6{ background-image: url(images/index_06.png); } td.td2x1{ background-image: url(images/index_07.png); } td.td2x2{ background-image: url(images/index_08.png); } td.td2x3{ background-image: url(images/index_09.png); } td.td2x4{ background-image: url(images/index_10.png); } td.td2x5{ background-image: url(images/index_11.png); } td.td2x6{ background-image: url(images/index_12.png); } /* i tak dalej */ 4. w Divie o id = content wrzucasz swoją treść strony, a wszystko co jest ma być będzie tłem.. Mam nadzieję, że idee przestawiłem w sposób dość zrozumiały. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Okej dobra poradziłem sobie sam z problemem nie rozpoczynając nic od nowa, tamten sposób wydawał mi się lepszy dlatego spędziłem przy nim więcej czasu. Dzięki za wszystko i za dobre chęci
![]() Pozdrawiam Ten post edytował Devik 20.02.2008, 12:11:31 -------------------- Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:04 |