![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 6 Dołączył: 2.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym pobrać dane z kilu tabel. Dokładniej chodzi o taki przypadek, że mam takie tabele: użytkownik, grupa, uzytkownik2grupa. Jednym zapytaniem chciałbym wyciągnąć dane o użytkowniku ale także wszystkie dane o grupach do których należy.
Na razie tak kombinowałem:
Ale średnio mi to wychodzi.♦ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat
Tu jest błąd. Porównujesz ID użytkownika do ID grupy, a powinieneś ID grupy do ID grupy. PS. Ja bym to rozbił na 2 oddzielne zapytania: pierwsze do pobrania informacji o użytkowniku (jeden wiersz), a drugie do pobrania informacji o wszystkich grupach do których należy (wiele wierszy) -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 6 Dołączył: 2.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Kicok
racja zrobiłem błąd przy przepisywaniu, robiłem to z takim podzapytaniem:
@nevt gdzieś w google znalazłem "Klauzuli USING używamy jeśli warunkiem łączenia tabel są pola które maja taką samą nazwę, czyli jest to skrócony zapis poprzedniego zapytania z klauzulą ON." Więc chyba niekoniecznie da się tak rozwiązać. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a spróbowałeś chociaż, czy działa? czy na wszelki wypadek zasłoniłeś sie od razu googlem?
w twoim kodzie jest: uzytkownik.uzytkownikId .... uzytkownik2grupa.grupaId ... uzytkownik2grupa.uzytkownikId .... więc na pewno uzytkownikId jest o bu tabelach... założyłem, że analogicznie masz z grupaId ... jeżeli ci się nie podoba USING przerób to na klauzulę ON - to chyba nie problem? nie pokazałeś struktury swoich tabel, to przynajmniej nie miej pretensji, że nie udało mi się jej poprawnie odgadnąć Ten post edytował nevt 20.02.2008, 01:22:11 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:22 |