![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam nastepujace tabele:
forum_fora (idforum, nazwa, opis, status) forum_tematy (idtemat, idforum, iduser, temat, tresc, datadodania, .....) forum_posty (idpost, idtemat, idforum, iduser, tresc, ....) Pytanie jest nastepujace: czy da się stworzyc w jednym zapytaniu mySQL tak aby wyswietliło: forum_fora.*, liczba_tematow_forum, liczba_postów_forum, ostatni_temat_forum(temat, nick, datadodania) Ja próbowałem robiąc cos takiego: CODE SELECT ff.*, COUNT(ft.temat) as licz_tem, COUNT(fp.tresc) as licz_odp, ft.temat, ft.datadodania, fu.nick FROM forum_fora ff LEFT JOIN forum_tematy ft ON ft.idforum=ff.idforum LEFT JOIN forum_posty fp ON fp.idforum=ff.idforum LEFT JOIN forum_uzytkownicy fu ON ft.iduser=fu.iduser GROUP BY ff.idforum Ale to nie działa, poniewaz sumuje mi COUNT z kazdej tabeli, i nie wiem jak zrobic aby to wyswietlalo ostatni temat zamiast pierwszego Jesli ktoś zna rozwiazanie, lub jesli to nie mozliwe to jak przerobic baze aby to zrobić. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak to mniej więcej powinno wyglądać, pisałem z pamięci, więc mogą być jakieś drobne literówki, powodzenia. EDIT: jeżeli chcesz zliczyć tematy i posty osobno dla każdego forum, to powinno pomóc coś takiego:
Ten post edytował nevt 19.02.2008, 13:35:58 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 22:31 |